Hudeček patří mezi bývalé pražské radní, kteří kvůli rozhodování směřujícímu k zachování funkčnosti karty (šlo o zadání zakázky na podporu programového vybavení) nejenom vyslechli obvinění, ale byla na ně podána obžaloba; stejně jako Hudeček dopadl i jeho předchůdce na primátorském postu Bohuslav Svoboda (ODS).

Nyní kauza postoupila do další úrovně. V červnu podanou obžalobu týkající se 15 bývalých radních a úředníků magistrátu Městský soud v Praze prozatím nezačne projednávat; věc vrátil státnímu zastupitelství k došetření. Hudečkovu informaci následně potvrdila i mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová, podle níž žalobci proti tomuto postupu podají stížnost.

„Mafiánský krok"

S tím si ale navzdory vánočnímu času musí pospíšit, aby nepropásli třídenní lhůtu. Mluvčí soudu Markéta Puci upřesnila, že rozhodnutí v neveřejném jednání padlo již 19. prosince – a v úterý trestní kancelář verdikt doručovala účastníkům řízení rozesláním do datových schránek.

Bývalí radní se ohrazovali už ve chvíli, kdy jim detektivové specializující se na finanční kriminalitu sdělovali obvinění a po podání obžaloby netajili své rozčarování. Nyní Hudeček tento tón neopouští, ba naopak; ve vztahu k postupu orgánů činných v trestním řízení dokonce hovoří o „mafiánském kroku".

Vyšetřovatelé z hnutí ANO

Tohle označení má jak pro vyšetřování, tak pro následné podání obžaloby k soudu. Byl to krok, který měl poškodit TOP 09, vyjádřil se Hudeček pro ČTK. „Podle mých informací někteří z vyšetřovatelů vstoupili do hnutí ANO," naznačil, že má zcela jasno v tom, odkud vítr fouká.

Není to první kontroverze ve vztahu Hudečka a tohoto hnutí. Nynější primátorka za ANO Adriana Krnáčová v minulosti naznačovala, že Hudeček jako ještě lídr TOPky měl ještě před podzimními volbami snahu organizovat schůzky představitelů vybraných partají k rozdělování významných postů.

Po volbách se pak šéf vítězného hnutí Andrej Babiš (v průzkumech veřejného mínění poměrně populární velkopodnikatel a ministr financí) nechal slyšet, že Hudeček měl zájem vést kandidátku ANO a sám se o to ucházel. Podle Hudečkových slov to není pravda. Taková nabídka prý opravdu byla na stole, ale přišla od ANO, přičemž on ji odmítl.

Nešlo to jinak, hájí se obviněníAktuální kauza nesouvisí se startem projektu opencard, častokrát označovaného jako problematický a předražený, ale s jeho pokračováním ve chvíli, kdy šlo o to, zda elektronické tramvajenky, které mají statisíce lidí, budou dále fungovat.

Pochybení se má týkat toho, že nová zakázka na podporu programového vybavení byla zadána přímo společnosti Haguess jakožto dosavadnímu dodavateli a město nevypsalo otevřené výběrové řízení s možností přihlášek dalších firem. Podle kriminalistů tím městu vznikla škoda v řádu desítek milionů korun. Někdejší radní a úředníci jsou stíháni pro porušení pravidel hospodářské soutěže a porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Někdejší radní policejní výhrady ke svému postupu odmítají. Trvají na tom, že zvolený postup byl jedinou možností, jak zabránit úplnému zhroucení systému opencard. Postupovat jinak prý nebylo možné kvůli dřívějším smlouvám a licenční politice z dob, kdy byl primátorem Prahy Pavel Bém (ODS).

Jedinou alternativou prý bylo nechat červenou kartu padnout, což by vneslo naprostou anarchii jak do systému předplacených časových jízdenek na městskou hromadnou dopravu v Praze, tak do evidence čtenářů navštěvujících městské knihovny.

Původně velmi ambiciózní projekt „karty Pražana", z jehož ohlašovaných funkcí bylo zprovozněno jen minimum a zvolené technické řešení zřejmě neumožní naplnění původních plánů ani do budoucna, prozatím podle nejčastěji uváděných údajů spolykal 1,35 miliardy korun z veřejných zdrojů. Dědictví problematických smluv z minulosti nadále působí vážné komplikace.