Premiér svolává na příští středu před jednáním vlády dohodovací schůzku, na které trvalo hnutí ANO kvůli plánu sloučit Útvar proti organizovanému zločinu a protikorupční policii. Podle Sobotky však na jednání již těžko mohou padnout argumenty, které koalice ještě neprobrala. Požadavku ANO nerozumí, není podle něj dobře, aby se policie politizovala.

Na základě požadavku ANO už se sešli ve středu předsedové koaličních stran, ministr vnitra, spravedlnosti a policejní prezident, řekl Sobotka. „Okamžitě jsme v té věci jednali. Nerozumím tomu dalšímu požadavku hnutí ANO, těžko se mohou objevit další argumenty," uvedl.

Koaliční dohodovací řízení však na základě požadavku hnutí svolá, dnes odejdou z Úřadu vlády pozvánky, upřesnil premiér. „Pokud hnutí ANO požádalo o speciální řízení podle koaliční smlouvy, tak ta schůzka se uskuteční," uvedl Sobotka. Podle svých slov však nechápe, proč ANO s těmito požadavky přichází zrovna nyní.

Čtěte také: Chovanec: Reorganizaci policie podepíšu podle výsledků analýzy

Konečný návrh organizace nové policejní centrály má být do zimy

Ředitel a náměstci nové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří vzejdou z výběrového řízení, mají předložit konečný návrh organizace a řízení centrály nejpozději do 30. listopadu. Účinnost nabude na začátku příštího roku. Do výběrového řízení, které bude vyhlášeno v nejbližších dnech, se mohou přihlásit stávající ředitelé útvarů s celorepublikovou působností, ale také například krajští ředitelé. Policejní prezidium o tom informuje na webu.

Nově vytvořenou centrálu povede podle prezidia ředitel, který bude mít tři náměstky a pod nimi budou vytvořeny čtyři sekce. První se bude zabývat korupcí a hospodářskou kriminalitou, druhá terorismem a extremismem, třetí organizovaným zločinem a čtvrtá kyberkriminalitou.

Servisní útvary spadající pod náměstka pro službu kriminální policie a vyšetřování zůstanou beze změny. Jde o Útvar rychlého nasazení, Kriminalistický ústav Praha, Útvar speciálních činností a Útvar zvláštních činností. Výkonné útvary budou tři, kromě nové národní centrály proti organizovanému zločinu jde o Národní protidrogovou centrálu a Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.

Všichni policisté budou převedeni do nové struktury už 1. července letošního roku. Platy se jim nezmění a budou i nadále samostatně vést stejné spisy jako doposud. „Nikdo o spis nepřijde," uvedla ve zprávě mluvčí prezidia Jana Macalíková. Policisté zůstanou prozatím na stejných místech, do budoucna se bude řešit jejich nové místo působení.

Záměr policie vybudovat centrálu, pod kterou budou nově spadat dva elitní policejní útvary, vyvolal po středečním oznámení spory uvnitř vládní koalice. Hnutí ANO chce kvůli reorganizaci sboru vyvolat dohodovací řízení. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) jde o účelový nátlak. Reorganizaci hájí a tvrdí, že je připravena profesionálně. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) uvažuje o rezignaci, pokud návrh změn projde. Se slučováním útvarů nesouhlasí ani žalobci.

O slučování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) se mluvilo již v minulosti, ale v době hospodářské krize pro realizaci záměru nebylo podle policejního prezidia dostatečné zajištění financí ani personálu. Oba útvary vznikly v době, kdy bylo jiné složení trestné činnosti, která se postupem času výrazně změnila. ÚOOZ zpracovává korupční kauzy, ÚOKFK bojuje s organizovanými zločineckými skupinami například při karuselových podvodech. Problematiky se překrývají, tvrdí prezidium.