Zeman Hofera v pondělí přijal na Pražském hradě. Po skončení schůzky Hofer řekl, že spolu mluvili o tom, zda by bylo možné dát do budoucna střední Evropě silnější hlas v rámci EU. "Chceme vytvořit unii v unii," uvedl Hofer. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka projekt unie v unii zhruba koresponduje s představou rozšířené visegrádské skupiny. Zeman v minulosti několikrát mluvil o možnosti užší spolupráce Visegrádu s Rakouskem nebo Slovinskem.

Sobotka uvedl, že základem spolupráce ve V4 je společný zájem na silné a jednotné Evropě, nikoli vytváření unie v EU. "Jakékoliv snahy dělat z Visegrádu formální instituci či experimentovat s 26 let fungujícím formátem čtyř velmi blízkých zemí jdou proti našim zájmům," uvedl v prohlášení Sobotka.

"Stavění zdí kolem Visegrádu" by podle Sobotky skupinu poškodilo. "Sami bychom se jen odsouvali na okraj dění v EU a ztráceli vliv na to, co se děje," uvedl. Pokud má Evropa uspět, bude to vyžadovat společné úsilí a vzájemné pochopení, dodal.

Na současné V4 Sobotka ocenil, že není zatížena byrokracií, formalizovanými strukturami a administrativou. "Jsme schopni otevřeně o věcech hovořit, formulovat jasná stanoviska, prosazovat společné postoje, ale současně nijak nenarušovat jednotu unie a nevytvářet příkopy," uvedl. Na summitu EU v Bratislavě na konci tohoto týdne proto chce Sobotka podporovat posílení jednoty unie, důvěru a postupnou reformu EU.

Sobotka také ocenil, že bratislavský summit se bude na základě tlaku zemí včetně ČR soustředit na otázku bezpečnosti. Premiér je zastáncem vzniku společné evropské armády. "Jsem rád, že téma společné evropské obrany v posledních týdnech získalo širokou podporu," uvedl. Podobným směrem jako naše úvahy jde návrh ministrů obrany Německa a Francie, dodal.