Srp podle Sobotky není spolehlivou osobou a nesplňuje zákonné předpoklady pro členství v etické komisi. V letech 1979 až 1982 Srp poskytoval informace Státní bezpečnosti a na desítkách schůzek je předával, zdůvodnil Sobotka.

Čtěte také: Etická komise ocení protikomunistické odbojáře

"Jsem si vědom toho, že pan Karel Srp udělal hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu, bohužel ale udělal také hodně špatných věcí a dlouhodobě a intenzivně donášel STB. Proto nesplňuje zákonné předpoklady pro to, aby byl členem Etické komise pro ocenění účastníků odboje a odporu proti komunismu. Návrhu kontrasignovat jeho členství nemohu vyhovět," uvedl premiér.

Srp je zakladatelem Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. Srp se objevil v neoficiálních seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti (StB), takzvaných Cibulkových seznamech, jako spolupracovník komunistické tajné policie. V prosinci 2000 Městský soud v Praze 1 rozhodl, že byl ve spisech StB evidován jako její spolupracovník neoprávněně. V roce 2013 jej Zeman ocenil Medailí Za zásluhy.

Nepřehlédněte: V novém světě / Podmínky modernity 1917- 1927

Na to hned reagoval Jiří Ovčáček na svém twitterovém účtu. "Srp jednoznačně prokázal odvahu v době, kdy nebyla levná. B. Sobotka odvahu neprojevuje, jde za hlasem mediálního mainstreamu," napsal mluvčí.

Na twitteru také v jiném příspěvku uvedl, že v roce 1986 byl Srp uvězněn komunistickým režimem, v roce 1988 se zúčastnil snídaně s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem a v roce 2017 "Sobotka šlape" po jeho jméně.