Sobotka v projevu zhodnotil hlavně úspěchy vlády, kterou vede od voleb v roce 2013. Uvedl, že vládní program vznikl na základě volebního programu sociální demokracie a klíčové věci se stihly prosadit. Za hlavní úspěchy označil například zvyšování mezd, zlepšení tuzemské ekonomiky, snižování nezaměstnanosti nebo zrušení poplatků ve zdravotnictví.

Přepřahání v ČSSD
Sobotka odchází z čela ČSSD, nahradí ho Chovanec. Volebním lídrem bude Zaorálek

Sobotka rezignoval na pozici předsedy

Před straníky zmínil, že sociální demokraté podle něj vládní věci často vymysleli, vypracovali, přesvědčili o nich koaliční partnery z ANO a KDU-ČSL a pak je dotáhli do konce. „Byla to zásluha zkušenosti a trpělivosti ČSSD," prohlásil Sobotka v projevu, který trval zhruba 25 minut. Podle Sobotky se země za jeho vlády nezmítala v politických krizích nebo korupčních aférách. Premiér také míní, že současná vláda zlepšila se pověst země v zahraničí.

Sobotka v týdnu rezignoval na pozici hlavního volebního lídra, stejně jako na funkci předsedy ČSSD, aby pomohl stranu uklidnit. Účastníci konference jeho sedmileté působení v čele sociální demokracie odměnili dlouhotrvající potleskem ve stoje. Stranu od čtvrtka vede statutární místopředseda a ministr vnitra Milan Chovanec.