I když se snoubenci většinou zajímají o svatby v pátek a v sobotu, ve čtvrtek 20. února se matrikářky v některých městských částech téměř nezastaví.

„V tomto termínu zatím máme rezervováno celkem 12 civilních svateb. Žádné jiné dny nepřitahují takovou pozornost,“ potvrdila Petra Pekařová z úřadu Prahy 1. Další svatby se budou v tento den konat i v Praze 2, 4, 6 a 8.

Svatební dny v Praze jsou veletrhem určeným pro budoucí novomanžele.
Šaty, prstýnky, selátko. Svatební dny v Praze pomáhají s přípravami na den D

Úřad osmé městské části sedmi párům snoubenců vyhověl, i když čtvrtek není běžným oddacím dnem. „Jen pro srovnání, o den později, 21. 2. v běžný pátek, je svateb pět, takže lze říct, že ten čtvrteční dvojkový efekt způsobil nárůst,“ pochlubila se Praha 8 na sociální síti.

Výročí jednou za čtyři roky

Některé páry zase přitahuje možnost uzavřít sňatek v den, který nastává jen jednou za čtyři roky. „Sobota 29. 2. je obřadním dnem, budou se konat tři svatby, dvě další jsou rezervovány, ale zatím nepotvrzeny. Pro srovnání, v sobotu 1. 2. byly dvě svatby, v sobotu 15. 2. je zatím potvrzena jedna svatba,“ vyjmenoval mluvčí úřadu Prahy 10 Jan Hamrník. Dva obřady povede v tento den matrika modřanské radnice, další svatby se odehrají v Praze 2 a 6.

Letošní rok je také bohatý na soboty, kdy se datum zapisuje dvěma stejnými čísly, což některým párům v kombinaci s rokem 2020 připadá taktéž magické. Konkrétně jde o 4. 4., 6. 6., 8. 8., 10. 10. a 12. 12. Na některých matrikách už pocítili zvýšený zájem o obřady v tyto dny.

Slovanská epopej. Ilustrační foto.
Slovanská epopej se vydá na Moravu až koncem léta

„Na sobotu 6. 6. je zatím rezervováno pět svateb, na sobotu 10. 10. šest svateb. Je pravda, že zájem je větší než o jiné soboty v daném ročním období,“ přiznal Hamrník. Podobné je to i na matrice Jižního Města. „Pozorujeme zvýšený zájem o obřady 8. 8. a 10. 10,“ potvrdila mluvčí úřadu Anna Kočicová. Rezervace na 4. duben, 6. červen a 8. srpen mají už také na matrice sedmé městské části. Podle mluvčího Prahy 7 Martina Vokuše jsou tato „zdvojená“ data dlouhodobě velmi oblíbená.

Obřadní síň nahradily metro, střecha i kino

Kromě unikátního data si někteří snoubenci zakládají na tom, aby i samotný obřad proběhl na netradičním místě. Matrikářky už zažily svatbu v metru, na letišti, na stadionu Bohemians 1905 v Ďolíčku, v podzemním sále Gorlice na Vyšehradě i uvnitř Národního památníku na Vítkově.

„Mezi dříve neobvyklá dnes již poměrně populární místa pro svatby patří kupříkladu zoologická zahrada nebo před časem zpřístupněná střecha Národního zemědělského muzea. Mezi neobvyklejší místa patří také například Planetárium nebo Bio Oko,“ doplnil výčet Vokuš.

Nový přístřešek MHD na Palackého náměstí v majetku firmy JCDecaux.
Další spor v koalici: Má Praha koupit zastávky MHD? Nebo je nechat soukromníkům?

Populárními místy jsou také lodě, statky a zahrady. Ať už ty u rodinných domů, nebo veřejné, spravované profesionálními zahradníky. Ve druhé jmenované kategorii jsou vyhledávané Vrtbovská zahrada v Praze 1 a obě botanické zahrady na území metropole.