Sociální demokracie v novém volebním programu v oblasti daní sází na progresivní zdanění a zrušení superhrubé mzdy. Strana chce zavést progresivní zdanění příjmů fyzických osob, tím plánuje snížit daně a zvýšit příjmy 98 procentům zaměstnanců. „To dělá asi minus 20 miliard ztrátu," řekl Zaorálek.

Jiří Paroubek.
Návrat. Bývalý premiér Paroubek se vrací do ČSSD

ČSSD chce pomoci i malým a středním podnikům

ČSSD ale zároveň navrhuje progresivní zdanění velkých firem s vysokými zisky, na majetek nad 50 milionů korun plánuje zavést dědickou a darovací daň na úrovni procent a u majetku nad 100 milionů korun ve výši 15 procent. „Banky představují asi plus 11 miliard, daně z příjmů velkých podniků dělají šest miliard a pak tam je daň z majetku. V podstatě to je vylej, nalej," prohlásil Zaorálek.

Birke v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že daňový program ČSSD podle výpočtů expertů „vychází na zásadně mínus tři miliardy". „To je marginální číslo v tom obrovském koši rozpočtu," uvedl Birke. Sociální demokraté by podle něj chtěli banky a velké firmy zdanit kvůli tomu, aby své zisky neodváděly mateřským společnostem v cizině.

Europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil v diskusním pořadu uvedl, že peníze v rozpočtu na uskutečnění plánu sociální demokracie nejsou. Podle Zaorálka však ostatní strany jako ODS, TOP 09 a ANO mají stejné programy v tom, že budou snižovat daně o 50 až 100 miliard, což bude mít za důsledek, že nebudou peníze na zdravotnictví, penze a budou se znovu zavádět poplatky nebo školné. „Náš jediný návrh je fiskálně neutrální," řekl Zaorálek.

Předseda Senátu Milan Štěch.
Neuvěřitelný útok. Štěch naštval živnostníky, žádají jeho sesazení

ČSSD v novém programu slibuje také snížení daní pro malé a střední podniky. „Myslím si, že malé a střední podnikatele vaše strana (ČSSD) nezastupuje a nikdy pro ně nic neudělala," konstatoval Pospíšil. Podle Zaorálka ale současná nejsilnější vládní strana přišla s národohospodářskou politikou, jejíž podstatou je podpora malého a středního podnikání.