Norma by perzekvovaným vojákům a zaměstnancům ministerstva obrany přiřkla měsíční příspěvek 1500 korun k důchodu. Týkal by se zhruba 2000 lidí, kteří získali osvědčení o mimosoudní rehabilitaci. Vdovy a vdovci po těchto vojácích by měli mít nárok na příspěvek v poloviční výši. Stát by na příspěvek vydal podle předkladatelů z ČSSD, ANO a KDU-ČSL kolem 42,8 milionu korun ročně.

Vláda návrh odmítla kvůli tomu, že se týká jen jedné skupiny lidí. Podobně přitom byli za bývalého režimu postiženi mnozí učitelé nebo pracovníci bezpečnosti a justice. Upozorňovali na to i někteří poslanci, přijetí novely by podle nich otevřelo Pandořinu skříňku s obdobnými požadavky dalších skupin obyvatel.

Kabinet také uvedl, že v rozpočtu se s těmito výdaji nepočítá a nejsou plánovány ani ve schváleném střednědobém výhledu pro následující dva roky. Vláda také podotkla, že perzekvovaným zaměstnancům ministerstva obrany jsou už nyní poskytována určitá plnění z kulturního a sociálního fondu úřadu.

Obdobnou úpravu navrhovala ČSSD neúspěšně před osmi lety. Ani pozdější návrh poslanců ODS a ČSSD o kompenzační příspěvek pro všechny, kdo byli z politických důvodů vyhozeni z práce, Sněmovna neschválila. Nárok na příspěvek k důchodu mají nyní pozůstalí po obětech komunistického režimu nebo ti, kdo byli nejméně rok vězněni.