Už minulý týden se například uskutečnila debata kandidátů do Národní rady. V metru se zase objevil plakát, který cílil na maďarskou menšinu. „Jsi z ‚horní země‘? Jeď domů hlasovat!“ psal Örs Orozs, kandidát strany MKO-MKS.

Část slovenských občanů z Prahy považuje sobotní parlamentní volby za historickou šanci změnit směřování země.

Pokud by se volilo podle sociálních sítí a jen v Praze, znamenalo by to zřejmě jasný konec pro vládní koalici. Z desítek reakcí na populární facebookové stránce Slováci v Prahe totiž nejeví ani jedna sympatie k vládním stranám či nacionalistům. Většina naopak avizuje, že ve volbách podpoří jednu z pěti liberálních stran, které mají reálnou šanci sestavit příští vládu.

Slovenský právník, bývalý aktivista a kandidát hnutí bývalého prezidenta Andreje Kisky Za ľudí do slovenské Národní rady Juraj Šeliga
Sebereme Slovensko mafii, říká před volbami Juraj Šeliga

„Tématem těchto voleb je boj s mafií, která se prostřednictvím vládních stran v čele se SMĚRem podílela na rozkladu státu, justice a podobně,“ uvedla pro Pražský deník Eva Spišaková, která už odvolila přede dvěma týdny korespondenčně. „Pražští Slováci“ v dalších komentářích označují jako podstatná témata kvalitu justice, vzdělávání či zdravotnictví.

Někteří příslušníci slovenské komunity si postěžovali, že jim navzdory žádosti nepřišel poštou volební lístek. Někteří z nich proto vyrážejí volit do rodné země. Mnozí mají volební průkaz, který využijí v Kútech, nejbližší železniční stanici za hranicemi.

„Poštou už odevzdalo hlas asi 55 tisíc občanů žijících v zahraničí, nejvíce z nich v Česku. Většinou jde o vzdělanější lidi, kteří jsou odolní proti populismu a xenofobii. Lídři SMĚRu naopak natvrdo prohlásili, že by volby neměli rozhodnout jedinci, kteří si jezdí na Slovensko jen opravit zuby,“ uvedl Samuel Zubo, předseda spolku Srdcom doma. Ten usiluje o to, aby byla korespondenční volba možná nejen v parlamentních, ale ve všech ostatních volbách.

Slovenský prezident Andrej Kiska si prohlédl 29. dubna 2019 při návštěvě Prahy budovu Národního muzea.
Kiska zavítal do Prahy. Označil ji za třetí největší slovenské město