Město totiž prodlouží smlouvu na výpůjčku obrazů Moravskému Krumlovu, kde je nyní epopej umístěna.

Metropolenemá kam dílo dát

„Praha postupně dospívá k poznatku, že tak rozsáhlé dílo nemá kam dát. Bylo nám naznačeno, že nájemní smlouva pro expozici bude prodloužena do června,“ sdělil Deníku Jaroslav Mokrý, starosta Moravského Krumlova.

Pražský odbor kultury a památkové péče Deníku informaci o prodloužení nájemní smlouvy potvrdil. „Na dopis, ve kterém Moravský Krumlov žádal o prodloužení výpůjčky expozice, jsme odpověděli kladně,“ řekl Deníku Jan Kněžínek, ředitel odboru kultury a památkové péče pražského magistrátu.

Uvažovalo se o Křižíkově pavilonu

Sérii dvaceti objemných pláten zatím stěhování nečeká. Až do června expozice zůstane na stávajícím místě. A to i navzdory tomu, že radní pro kulturu Milan Richter (ODS) vloni na podzim prohlašoval, že chce plátna přestěhovat do metropole.

„Na zámku v Moravském Krumlově, kde jsou plátna vystavena, tyto technické věci chybí. V zimě je zámek uzavřen a obrazy trpí střídáním teplot,“ řekl tehdy Richter, který uvažoval o přesunu pláten do Křižíkova pavilonu B. Ten se měl po potřeby expozice rekonstruovat. Nepodařilo se nám zjistit, jak radní vidí situaci dnes. Nezvedal mobilní telefon, byl až do konce minulého týdne na dovolené.

Město bude jednat s Inchebou

Ve sporu o obrazy světoznámého autora ale hraje roli také akciová společnost Incheba Praha. Ta totiž zámek Moravský Krumlov vlastní. „Je potřeba uzavřít novou nájemní smlouvu. Incheba nám totiž vypověděla nájemní smlouvu na zámecké prostory k dubnu letošního roku,“ sdělil Deníku starosta Mokrý.

Muchova plátna tedy nejspíš budou Moravskému Krumlovu znovu zapůjčena, ale musí se pro ně vyřešit také prostory.

Plátna budou dál na zámku

„Čeká nás nejprve jednání s Inchebou,“ dodal starosta Moravského Krumlova.

Mluvčí společnosti Incheba Radovan Ježovič Deníku řekl, že i nájem prostor pro expozici bude Moravskému Krumlovu zřejmě prodloužen. „Nevím, jak daleko jsou jednání mezi městem Prahou a Moravským Krumlovem. Bude-li výpůjčka obrazů prodloužena, je velmi pravděpodobné, že expozice bude moci zůstat v zámeckých prostorách,“ potvrdil Ježovič.