Až do 31. srpna si mohou návštěvníci pražské Marthi Gallery prohlédnout unikátní prodejní výstavu výtvarných děl Shanti: Tvůrčí retrospektiva. Autorem obrazů je Shanti, slonice z pražské zoo. Výtěžek z prodeje díla talentovaného zvířete bude věnován na nákup ultrazvukového přístroje pro sloní zoo na Srí Lance.

Slonice Shanti, neboli Mírumilovná, se narodila v roce 1976 v Indii. V Československu se proslavila o rok později rolí slůněte Bimba v dětském filmu Poplach v oblacích, kde hrála s populárním Panem Tau. Po natočení snímku zakoupila slonici pražská zoo, v níž žije dodnes.

„Duše umělkyně v Shanti nikdy nevyhasla, a tak nás napadlo dát jí možnost projevit se i v jiné tvůrčí oblasti. Před necelými dvěma lety s ní chovatelka Veronika Štruplová zkusila poprvé malovat a výsledek předčil naše očekávání," uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek s tím, že se z herečky nakonec vyvinula zdatná malířka.

Začátky ale nebývají jednoduché, a tak tomu bylo i v tomto případě. Shanti se nejprve musela naučit držet v chobotu štětec a do jejího výběhu byl nainstalován bytelný stojan s plátnem.

„Štětec jsem jí pomáhala držet v chobotu, namočila jsem ho do barvy a přitom jí ukazovala na plátno. Shanti postupně začala přikládat štětec ke stojanu a malovat. Po asi dvou měsících už moji pomoc nepotřebovala a malovala sama," popisuje proces malování ošetřovatelka pražských slonů Štruplová.

Aby slonici šlo malování lépe „od chobotu," dostala coby motivaci za vytvoření každého „díla" své oblíbené pamlsky, mezi které patřilo hlavně nakrájené jablko, tvrdé pečivo nebo speciální sloní banánové a jahodové kuličky.

„Se zvířaty se maluje v rámci enrichmentu, tedy obohacování jejich života. Zatímco ve střední Evropě je malování se slony neobvyklé, v Americe je to běžné," říká ředitel Bobek. Proslulost si vydobyla například sloní dáma Ruby ze zoo v Phoenixu či sloni v jihovýchodní Asii vedení rusko-americkými umělci Vitalijem Komarem a Alexandrem Melamidem.

Hned v počátku Shantiných malířských pokusů se v pražské zoo zrodila myšlenka, že by Shantina originální díla mohla najít kupce, kteří by byli touto cestou ochotni přispět k ochraně slonů. Bezprostředním podnětem k uspořádání výstavy Shanti: Tvůrčí retrospektiva pak byla nabídka sponzora Marthi Gallery Toma Petrů, který za jeden z obrazů slonice poukázal pětimístnou sumu na sbírkové konto pražské zoo Pomáháme jim přežít.

Každý z abstraktních obrazů Shanti představených na výstavě má své jméno, které vzešlo z ankety na internetové sociální síti Facebook. Na výstavě si tak návštěvníci mohou zakoupit malby s názvem Oheň a led, Večírek nebo Ukrytý chameleón, jejichž cena se pohybuje v rozmezí od 15 do 30 tisíc korun.

Celkový výtěžek z prodeje Shantiných obrazů bude věnován na nákup ultrazvukového přístroje pro sloní zoo ve vesnici Pinnawala na Srí Lance. Tento přístroj umožní kontrolovat reprodukční ústrojí slonic, diagnostikovat březost a usnadní i další veterinární úkony. Pinnawalu lze pak podpořit i koupí speciálních suvenýrů.

(vlb, čtk)