Neodrazuje ji zřejmě ani fakt, že si za „sledování lidí" nedávno vysloužila anticenu v soutěži Big Brother Awards s výmluvným názvem „Slídil roku". Tu každoročně uděluje sdružení Iuridicum Remedium. „Radnice Prahy 13 totiž schválila projekt instalace 155 nových kamer za sto milionů korun. Obyvatelé městské části tak v konečném důsledku mají být pod neustálým dohledem více než pěti set kamer," zaznělo ve zdůvodnění udělení anticeny.

I kdyby se prý nakonec kamerový systém na třináctce nerozšiřoval, stále by lidé na jejím území byli kontrolováni nejvyšším počtem kamer ze všech pražských městských částí. Starosta Prahy 13 David Vodrážka Deníku již dříve sdělil, že v otázce rozšiřování kamerového systému vnímá mnohem spíše podporu místních, kteří prý preferují hlavně bezpečnost na ulicích. „Spousta lidí to uvítá. Kamery jim nevadí," potvrdil rovněž mluvčí Prahy 13 Samuel Truschka.

O nepřiměřeném zásahu do soukromí a také o zcela ne- efektivní investici naopak hovoří kritička projektu zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová. „Odčerpá finance potřebné na sociální služby, prevenci kriminality, včetně možnosti posílení městské policie v ulicích, a  bude tedy nakonec pro bezpečnost na Praze 13 kontraproduktivní," říká zastupitelka.

Nechvalné ocenění třináctce nevadí

Podle včerejšího zjištění Deníku je projekt zatím u ledu. Už brzy se jím však podle vyjádření kanceláře primátora bude zabývat rada města. Praha 13 totiž žádá magistrát, aby ji hradil provozní náklady v hrubé výši 15 milion korun ročně. Jinak prý na třináctce počet kamer neporoste.

Jednání o rozšíření kamerového systému, za který si Praha 13 nedávno vysloužila nelichotivé „ocenění Slídil roku" od občanského sdružení Iuridicum Remedium se podle mluvčího městské části Samuela Truschky zaseklo na magistrátu. Ten by měl podle představ třináctky nechat napojit nové kamery na operační středisko městské policie a rovněž hradit náklady na provoz systému.

„Ve věci není žádný posun. Magistrát se ani přes urgence zatím k otázce podpory projektu Bezpečná Praha 13 nevyjádřil," vzkázal včera Truschka. Podle něj by částka, kterou by město mělo přispívat na provoz systému, rozšířeného o 155 kamer, mohla být i nižší, než předem kalkulovaných 15 milionů. Pracovnice sekretariátu primátora Bohuslava Svobody včera Deníku sdělila, že záležitostí se na jedné z nejbližších schůzí bude zabývat rada města. Pokud by vedení magistrátu odmítlo financovat provozní náklady, Praha 13 podle dřívějšího vyjádření starosty městské části Davida Vodrážky od rozšiřování kamerového systému ustoupí. „I když by jistě výrazně přispěl ke zvýšení bezpečnosti a zároveň by neohrozil financování sociálních a preventivních programů, jak nepravdivě informuje opozice," doplnil Vodrážka.

Opoziční zastupitelé Prahy 13 v čele se Zuzanou Drhovou Doufají, že primátor Bohuslav Svoboda ani další členové městské rady zvýšení počtu kamer na třináctce nepodpoří. Stejně jako poradní orgány státní a hlavně městská policie. Ta se již dříve nechala slyšet, že se obává počtu a metody rozmístění kamer. Mohlo by údajně dojít k zahlcení centrálního pultu a následné „stagnaci efektivity on line sledování."

Podle zastupitelky kamery nevyřeší hlavní problémy

Městská policie se navíc nachází ve složité personální situaci a je otázkou, zda spíše vyčlenit vícero strážníků na pouliční pochůzky, nebo je soustředit právě ve velíně kamerového systému. Na tuto otázku nedávno odpověděl nový ředitel městské policie Eduard Šuster, když řekl „chci více strážníků v ulicích." Podle mínění zastupitelky Prahy 13 Olgy Sedláčkové kamerový systém rozhodně nevyřeší nejpalčivější bezpečnostní problémy městské části. „Těmi jsou narůstající gamblerství i zvyšující se počet drogově závislých mladistvých. Nejsou peníze na posílení městské policie, na dostavbu školních hřišť, na sociální granty. Praha 13 má nedostatek kluboven pro setkávání dětí a mládeže," říká Sedláčková.

Vodrážka její obavy nesdílí. Nové kamery, které mají být umístěny například na hasičské zbrojnici Červeňanského, na kulturním domě Mlejn, na mateřské škole Bronzová či na poliklinice Lípa prý budou financovány z výtěžků z privatizace bytového fondu, zatímco prevence kriminality i volnočasové aktivity dětí jsou prý hrazeny z takzvaných volných prostředků.