Přítomní občané a opozice poukazovali na to, že na místě tradičního železářství má údajně vzniknou obchod se značkovým oblečením. „V tomto obchodě se bude prodávat luxusní značkové zboží a my máme jet nakoupit jednu žárovku, která nám zrovna praskne při nedělním obědě, na kraj Prahy do anonymních supermarketů, kde si nás nikdo ani nevšimne, natož aby nám poradil. Totéž platí o jedné gumičce do kapajícího kohoutku či ucpané toaletě. Vy máte auto a šoféra a ten Vám tam zajede," píše se v dnes citovaném prohlášení.

Praha 1 vypověděla současnému nájemci smlouvu ke konci ledna bez udání důvodu. Podle starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09) je běžné vypsat novou soutěž na nájem u dlouhodobých smluv, u nichž klesne nájemné pod úroveň v místě obvyklou. Do výběrového řízení se přihlásili tři zájemci. Nynější nájemník František Šruc se řízení nezúčastnil. Rada první městské části vybrala nejvyšší nabídku – s ročním nájemným 2,52 milionu korun se přihlásila firma Moya, s.r.o.

Související: Lidé podepisují petici za záchranu železářství v centru Prahy

„Rozdíl mezi cenou, kterou platil pan Šruc, a cenou, která byla vysoutěžená, je 1,3 milionu, kterou chceme zapojit do našeho rozpočtu. Nemáme právo pod záminkou ‚šroubků' držet neúměrně nízké nájemné," řekl ČTK Lomecký.

Vedoucí obchodu Šruc tvrdí, že dostal výpověď kvůli tomu, že údajně nabídl realitní kanceláři přenechání prostor za čtyři miliony korun. Popřel ale, že by takovou nabídku učinil. Lomecký prohlásil, že inzerát nebyl důvodem k výpovědi. Šruc ho označil za lháře s tím, že při osobním jednání se starostou mu bylo sděleno, že inzerát důvodem k výpovědi je.

Obchodník už podal trestní oznámení pro zneužití pravomoci veřejného činitele a pomluvu. „Jsem veřejná osoba, na podání trestných oznámení jsem zvyklý a jsem připraven se z toho zpovídat," uvedl Lomecký.

Šruc získal nájemní smlouvu před 20 lety v malé privatizaci za více než čtyři miliony korun. S dohodou na dobu neurčitou obchod dalšími náklady zrenovoval a rozšířil.

Podle Lomeckého není záměrem Prahy 1 odsunout veškeré služby z centra města. „Prostor k podnikání je veřejná soutěž. A mezi podnikateli jsou ti, kteří jsou úspěšní. Ti neúspěšní samozřejmě budou vždycky říkat, že za to může někdo jiný," podotkl s tím, že ve Skořepce a v Jungmannově ulici nabízí Praha 1 k pronájmu menší prostory přímo se záměrem na zřízení železářství či drogerie.

Jiného názoru jsou občané i opoziční zastupitelé. „Je zde přehršle krámků pro turisty, ale málo těch, které potřebují obyvatelé Prahy 1," uvedla zastupitelka VV Kateřina Klasnová.