„Festival bude rozdělený na čtyři sekce kulinářskou přehlídku, na které šéfkuchaři významných restaurací předvedou své nápadité recepty, prodejní stánky s degustacemi a čokoládovými specialitami, dětské tvořivé dílničky, umělecká vystoupení a workshopy a prohlídku Čokoládové zoo,“ říká Chris Delattre, jehož firma festival organizuje.

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto.
Farmářům vrcholí sezona, trhy zpestří zabijačky, draci i víno

Program je připravený v sobotu od 10 do 18 hodin a v neděli od 10 do 17 hodin. V rámci Čokoládového festivalu pořádá agentura ChrisEvents výstavu soch z čokolády. Úplně první svého druhu ve střední Evropě.

Sochy nejsou jedlé

Dvacet čokoládových soch zvířat v životní velikosti, instalovaných do malé džungle, doplní navíc i zvukové efekty. O tom, jak jednotlivé čokoládové sochy vznikaly, se návštěvníci dočtou z informačních panelů, které budou nedílnou součástí výstavy. Vstupné na výstavu činí 60 korun. „Čokoládovou zoo bude možné navštívit i po skončení festivalu až do 28. října,“ podotkl Delattre.

Ilustrační foto
Zabijáci dnešní doby: Za pohodlný život se platí i životem

S nápadem vytvořit velkolepé sochy z čokolády přišel ředitel belgické reklamní agentury. Když mohou být sochy z ledu a písku, mohou být i z čokolády. Úplně první tak byla 250 kilogramů těžká socha gorily.

Větší sochy jsou vylévány za pomoci sádrové hmoty, ty menší jsou sochány přímo z bloku čokolády. Na výrobu se používá čokoláda z odpadu čokoládoven, proto nejsou sochy jedlé. Všechny barvy vznikly namícháním bílé, mléčné a hořké čokolády.

Připraven je i doprovodný program

Na návštěvníky čeká i kulinářská přehlídka šéfkuchaře Marka Váni, který si speciálně pro Čokoládový festival připravil tematické menu: kuřecí Mole s Fatalii Yellow a dýňovou polévku s bílou čokoládou. Známý český chocolatier Martin Pokorný poodhalí výrobu čokoládových pralinek.

První místo: Zvířecí pacient
Čtenáři Deníku rozhodli, kdo je nejhezčí čtyřnohý pacient

Pro děti bude opět připravený stánek s malováním na obličej, nejlepší balonkář v republice Tomáš Okurek a jeho vystoupení, stánek s malováním čokoládou a barevným pískem. Na sobotní odpoledne je naplánovaný karneval.