Celou Prahu už dlouho trápí problémy s nedostatkem míst především v mateřských školách. Největší problémy hlásí okrajové části metropole, kde s rozrůstající se zástavbou mají rodiče velké starosti umístit dítě do školky.

Jedna z nejkritičtějších situací je v Praze 22, která zahrnuje Uhříněves, Pitkovice a Hájek. Rychle se rozvíjející městská část s 10,5 tisíce obyvatel má jen dvě mateřské školy, jejich kapacita už dávno nestačí.

Situace na Praze 22

Už v minulém volebním období se zde plánovala stavba nové školky, kvůli průtahům s majetkem i projektovou dokumentací se však výstavba protáhla o více než dva roky. Pozemky nakonec poskytl jeden z developerů a stavba mohla na přelomu roku začít. Během tři čtvrtě roku má být vše hotovo, celkové náklady se pohybují kolem 40 milionů korun.

„Nyní probíhají úpravy venkovních prostor, tedy zahrady a hřiště pro děti. Samotné budovy už jsou hotové a právě je vybavujeme nábytkem a dalším příslušenstvím. Slavnostní otevření je naplánováno na první zářijový den," říká s úlevou v hlase radní pro investice a infrastrukturu Petr Semeniuk (SOUSEDÉ).

Celkem vznikly dva pavilony a každý z nich nabízí dvě třídy. Kvůli časové úspoře bylo rozhodnuto o montované stavbě. Nové prostory mají sloužit až 120 dětem, že by při zápisu na začátku srpna zájem rodičů nebyl, se ale radnice neobává. „Na jaře jsme v našich stávajících školkách odmítli 89 dětí. Kapacita by měla být zatím dostatečná, ale během dvou let budeme potřebovat začít se stavbou nových prostor," říká Semeniuk.

Školka dostane nové podlaží 

Mezi velké stavební akce letošního léta se řadí i projekt Mateřské školy U Sluncové, kde se aktuálně provádí nástavba celého podlaží. „Kapacita se rozšíří o kompletní jedno nové oddělení pro 25 dětí, hotovo bude nejpozději do konce srpna," sdělila mluvčí Prahy 8 Anna Patočková.

Práce by měly navíc zahrnovat i výstavbu požárního schodiště, výtah pro dopravu jídla a nové východy z přízemí na terasu, kde budou děti také trávit čas. Celá přestavba by měla vyjít na 9 milionů korun.

Kapacity rozšíří i škola na Zbraslavi

S nedostatkem míst pro děti se stále častěji potýkají i některé základní školy. Kvůli tomu se například nyní pracuje na rozšíření ZŠ Vladislava Vančury na Zbraslavi. Konkrétně se jedná o budovu v ulici Nad Parkem, kde jsou umístěny 1. až 3. třídy.

Škola své brány uzavřela už v polovině června a okamžitě se začalo s bouráním některých částí objektu. Nyní dochází k přestavbě stávajících vnitřních prostor, během níž se škola rozšíří o čtyři kmenové učebny, dvě učebny družiny a zvětší se i prostory jídelny. Během plného provozu na podzim pak bude následovat přístavba tělocvičny.

NA ZBRASLAVI se do nových tříd podívají žáci ZŠ Vladislava Vančury v polovině září. V budově se nyní intenzivně pracuje, aby vše bylo včas hotovo.Zdroj: Vizualizace: MČ Praha Zbraslav

Navíc v příštím roce by v rámci druhé etapy mělo dojít i k dostavbě třetího patra budovy, kde by vzniklo dokonce osm nových tříd. Úpravy prostor za 40 milionů potěší zdejší děti i z toho důvodu, že se jim letos prázdniny protáhnou až do 18. září.

Zbraslavská školaZdroj: Vizualizace: MČ Praha Zbraslav

Praha dá do škol miliardu 

Právě nedostatkem míst v základních školách se nyní chce intenzivně zabývat i pražský magistrát. V příštích letech investuje do výstavby nových škol přes miliardu korun. Půjde o školská zařízení na Zličíně, v Kolovratech, Praze 9 a v Praze 22. Plán investic bude zřejmě v srpnu schvalovat rada města.

„Praha se potýká již nyní s nedostatkem míst v mateřských školách. V případě základních škol jsou celoměstsky kapacity zatím dostačující, do budoucna však hrozí nedostatek míst i zde," řekla radní pro školství Irena Ropková (ČSSD).

Podle studie Institutu plánování a rozvoje Prahy se deficit projeví v roce 2020 ve čtrnácti obvodech. Nejvyšší bude v Praze 9, kde bude ve školách chybět 2563 míst. V Praze 22 pak půjde o 900 míst.

Čtěte také: Praha v příštích letech investuje miliardu do základních škol