„Betlémské světlo je symbolem míru, pokoje a naděje. Zastavil bych se u slova naděje, které mi připadá důležité. V dnešní době máme pocit, že společnost je prostoupena jakýmsi strachem z budoucnosti. A tak je možná symbolické, že světlo, které před námi hoří, se předávalo v Rakousku, v kostele syrské pravoslavné církve, církve ze země, kde lidem mnohdy nezbývá už nic než jen naděje," řekl starosta Junáka - českého skauta Josef Výprachtický.

Pro světlo si přišli i první zájemci z řad veřejnosti 

„Světlo, které donášíte, je světlem z Betléma, oné jeskyně, kde se narodil ten, jehož prorok Izaiáš ve velké tradici nazývá mimo jiné knížetem pokoje. A tento pokoj přináší ten, který se narodil, je to vnitřní i vnější mír, který má panovat lidským srdcím. Děkujeme za toto světlo," řekl skupince malých skautů ve stejnokrojích pražský arcibiskup.

Poté, co si kromě něj také předseda Ekumenické rady církví Daniel Fajfr, náměstkyně pražské primátorky Eva Kislingerová či Josef Havel z Českého rozhlasu připálili svíčku, přišli si pro Betlémské světlo i první zájemci z řad veřejnosti s vlastními lucerničkami.

Světlo přivezli do ČR skauti z Vídně 

Plamínek z Betléma si totiž jako symbol Vánoc lidé budou moci jako každý rok odnést domů. Jeho tradice vznikla v Rakousku v roce 1986, v Česku se šíří od roku 1989. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po Evropě.

Do České republiky je letos 10. prosince přivezli skauti vlakem z Vídně do Brna. V sobotu 17. prosince je budou rozvážet ve vlacích po celé zemi, seznam vlaků je na www.betlemskesvetlo.cz.

Čtěte také: Ježíšek v uniformách si pospíšil