Kvůli získání zápočtu měly profesorovi péct bábovky, vařit večeře, uklízet kancelář, nebo s ním hrát ping – pong nebo jiné společenské hry v jeho domě.

„Kolují fámy, že některá děvčata musela obíhat dům profesora Vorlíčka ve spodním prádle. Já jsem ho měla porazit v ping – pongu, abych dostala zápočet. Ale hráli jsme i jiné hry,“ svěřila se Deníku studentka Šárka Zorníková z Prahy, díky níž se o neobvyklých praktikách na VŠE až nyní začalo mluvit.

Domluvili se na odchodu

Kauza je přitom staršího data. Posluhování profesorovi Vorlíčkovi, který vyučoval na národohospodářské fakultě VŠE, se dělo již v roce 2007.

„S Vorlíčkem jsme se domluvili na jeho odchodu z fakulty hned poté, co tyto skutečnosti vyšly najevo, tedy v roce 2008. Dozvěděl jsem se o tom od Šárky Zorníkové. Ta si u mě stěžovala až rok poté, co se to stalo. Proč? Prý zkoušela, kam až je Vorlíček schopen zajít,“ popisuje děkan fakulty Jiří Schwarz.

Desítky "odpustek"

Takovéto odpustky se podle Zorníkové mohly týkat desítek studentek. „Vorlíček se na přednáškách choval arogantně, ačkoli přednášky vedl korektně. Často se bavil ponižováním druhých, ptal se na názor a pak dotyčného přede všemi utřel,“ vzpomíná Zorníková. „Myslím, že testy hodnotil ryze účelově, aby mohl využívat svého postavení nad námi. Když se pak slečna přišla podívat na test, zeptal se, co by pro to mohla udělat. Pochybuji, že by o tom děkan nevěděl dříve.“

"Vypadá to, že jsem si pěkně naběhl, co? Bylo jen na invenci studentů, čím mne přesvědčí, abych jim vyšel vstříc a povolil opravný termín," brání se Vorlíček na serveru iDNES, který na kauzu upozornil jako první.

Věděl jsem jen o bábovkách

Podle děkana Schwarze Vorlíček vysvětlil své chování tím, že byl příliš měkký a podlehl škemrání studentů o další termín nesplněných zápočtů. „Já jsem ale věděl jen o bábovkách,“ dodává Schwarz.

Podle Zorníkové by omluvu ze strany Vorlíčka uvítaly i ostatní studentky, které mu posluhovaly. Ona sama studium údajně kvůli těmto podivným praktikám přerušila a o návratu do školy zatím neuvažuje. Mezi studenty VŠE se navíc šeptá, že je jen otázkou času, kdy se Vorlíček na fakultu vrátí.

Kauza L.H.

Tato „bábovková kauza“ přitom není první, která rozvířila stojaté vody VŠE. Na přelomu roku 2007 a 2008 terorizoval studenty i profesory v areálu VŠE na Jižním Městě dost neobvyklým způsobem neznámý pachatel. Po kabinkách záchodů rozmazával výkaly a močil na stěny. Podepisoval se jako L.H., alias Lordhoven.

Správce areálu tehdy dokonce vydal varovný leták, ve kterém napsal: „Je mezi námi úchylný člověk. Vážení, pomozte nám chytit Lorda Hoven, neboť je tady nebezpečí nákazy žloutenkou nebo jinou nemocí. Kdo by měl podezření na úchyla, ať se obrátí na kancelář č. 0106," napsal v dokumentu správce areálu Vlastimil Chládek.

ČTĚTE VÍCE:Vysoká škola má problémy s fekáliemi

Neznámý vtipálek se později vedení školy písemně omluvil, a slíbil, že již budovu znečišťovat nebude. Své jednání vysvětlil tím, že byl ve špatné životní situaci.