Dneska za peníze, zítra zadarmo. Tak se jezdí a bude jezdit po vybraných úsecích dálnic v okolí metropole. Od zítřka nebudou řidiči osobních aut potřebovat dálniční kupony na celkem 111 kilometrech dálnic okolo velkých měst po celé republice přičemž téměř polovina z nich vede poblíž Prahy.

Novoroční změna by měla ulehčit přetíženým komunikacím 

Cílem je podle ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO) dostat na dálnice motoristy, kteří by po nich mohli města objet jako po obchvatu ovšem dálniční nálepku by si stejně nekoupili. Nová úleva navazuje na letošní změnu, kdy byly zrušeny poplatky na 45 dálničních kilometrech; u Mladé Boleslavi, Tábora, Brna a Chebu. Chválí si to hlavně místní: jak řidiči, pro něž je ježdění pohodlnější, tak obyvatelé domů u silnic.

Ministr dopravy je přesvědčen, že novoroční změna se na tržbách za dálniční známky nepodepíše pokles jejich nákupů ministerstvo neočekává a naopak by měla ulehčit přetíženým komunikacím nižších tříd ve městech.

Změny budou po celé republice 

Bez toho, že by potřebovali dálniční kupon, budou řidiči nově moci vyjet nejenom na část Pražského okruhu na úsek dálnice D0 od letiště (tedy od D7) až po ulici K Barrandovu, o němž se v této souvislosti hovořilo asi nejvíce. Z dalších deseti úseků, pro něž poplatek nově neplatí, jsou ještě další čtyři v nejbližším okolí metropole: na dálnicích D6, D7, D10 a D11. Další se pak nacházejí na D5 u Berouna a Králova Dvora, dále v okolí Plzně, Ústí nad Labem, Olomouce, Prostějova či Kroměříže.

Zájem o úlevy mají jinde 

Do budoucna se pak nevylučuje vyjmutí nových úseků ze zpoplatněných komunikací zájem o stejnou výhodu totiž projevují i radnice dalších měst. O jejich požadavcích se ministerstvo poradí s experty výsledky ovšem není reálné očekávat hned. Vždyť některá z měst, u nichž se motoristé nyní dočkají zrušení povinnosti mít známku, o tuto úlevu usilovala celé roky.

Ceny se nezměnily 

Na zpoplatnění ostatních dálničních komunikací se zatím nic nemění. A ke změně nedochází ani v případě cen dálničních známek: roční stojí 1500 korun, měsíční 440 Kč a desetidenní 310 Kč. Kupony na letošní rok platí ještě do konce ledna, připomněla Monika Schindlová ze středočeské policie. Naopak nové na rok 2017 mohli řidiči využívat již od počátku prosince.

Hrozí velké pokuty 

„Pokud dálniční kupon není nalepený na čelním skle, není vyplněna registrační značka vozidla a to na obou dílech nebo doba platnosti, je neplatný," upozornila Schindlová. Zdůraznila také, že po skončení doby platnosti musí být kupon odstraněn.

„Pokud odstraněn není nebo motorista nemá na zpoplatněném úseku platnou dálniční známku, hrozí mu v blokovém řízení pokuta až do výše pěti tisíc korun," poznamenala. Pravomoc kontrolovat dálniční známky mají nejen policisté, ale i celní orgány.

Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Městská doprava se příští rok dále rozšíří do Středočeského kraje