Uskuteční se od čtvrtka 10. října do neděle 13. října. Slavnostní zahájení proběhne 10. října v 19 hodin na Smetanově nábřeží u nejrozsáhlejší instalace v historii festivalu od audiovizuálního umělce Jakuba Peška.

Signal Festival 2019 nabídne devět instalací od českých a stejný počet od zahraničních autorů. Dvanáct jich bude umístěných ve zcela nových lokacích a návštěvníci se nově podívají například do areálu Invalidovny nebo ministerstva dopravy.

Zdroj: Signalfestival.com

Na Smetanově nábřeží vznikne největší instalace v historii celého festivalu, která pomocí laserů pokryje 180 000 m3 mezi nábřežím a Střeleckým ostrovem. Site-specific instalaci Jakuba Peška diváci uvidí nad vodní hladinou a objeví tak netušené možnosti vystavování uměleckých děl ve veřejném prostoru.

Nově se součástí hlavního programu stane audiovizuální performance v kostele U Salvátora od čtveřice mladých umělců, kteří pomocí světel, kouře a varhanní hudby vytvoří jedinečný zážitek.

Festival světla Signal 2018 v Praze.
Signal festival viděly stovky tisíc lidí. Vrátí se příští rok znovu do Karlína?

Festival bude bohatší o dětský program Signal Playground a doprovodný program doplní procházky Signal Walks. Novinkou letošního ročníku je také mapa zadarmo v rámci mobilní aplikace.

Eva Jiřičná přiměje k sebereflexi

Sedmý ročník festivalu přinese díla významných osobností české umělecké scény, mezi které se řadí světově uznávaná architekta Eva Jiřičná se studiem AI - DESIGN. Tajemný světelný objekt umístěný ve Vojanových sadech přiměje návštěvníky k vlastní sebereflexi a možná i proměně a téma revoluce se v něm odráží na mnohem osobnější rovině.

Další výraznou zastávkou je prezentace globální iniciativy Big Light, která vyzvala umělce česko-argentinského původu Federica Díaze, aby společně s Janem Hladilem, J. M. Ledgardem, Dmitrij Nikitinem, skupinou Rafani a dalšími pomohli veřejnosti představit její historii.

Festival Signal 2016
Světla Signal festivalu rozzáří metropoli. Letos poprvé zamíří i do Prahy 8

Letošní ročník provází hlavní téma, které stejně jako loni poskytlo historické výročí. „Třicet let od sametové revoluce jsme se rozhodli zamyslet nad tím, co vlastně slovo revoluce dnes znamená. Není to pro nás jenom pohled do minulosti. Vnímáme ji jako výhled do budoucna a jako změnu, zdokonalení a radikální proměnu, ať už celku nebo jednotlivce,“ vysvětluje Matěj Vlašánek, vedoucí programu.

Stejně různorodě se téma odráží v jednotlivých instalacích. Konkrétní moment československé historie připomene instalace Trabi na Petříně, na kterou se spojilo studio Signal Production s organizací Post Bellum. Audiovizuální instalace skládající se z deseti automobilů značky Trabant připomene útěk východoněmeckých Němců na podzim 1989, po kterém na Petříně a v jeho okolí zůstalo kolem tisíce opuštěných trabantů. Projekt nabídne skrze audiovizuální projekce vzpomínky obou stran, Čechů i Němců.

Cílem je silný umělecký zážitek

Revolučnímu podzimu roku 1989 se bude věnovat i hravý videomapping od italského studia ILLO na Lyčkově náměstí v Karlíně. „Pro festival typická hra světel a stínů v symbolické rovině připomíná neustálý boj mezi pravdou a dezinformacemi. Což je téma, které rezonovalo ve společnosti při sametové revoluci před třiceti lety a stejně rezonuje i dnes. Přeji si proto, aby pořadatelé i návštěvníci festivalu neztráceli orientaci a vždy nalezli to správné světlo,“ doplňuje Zdeněk Hřib, primátor hlavního města Prahy.

„Samotný Signal Festival od svého počátku prošel také revolucí. Z přehlídky videomappingu a light designu jsme vyrostli v respektovaný festival digitálního umění a kreativní kultury a jednu z největších akcí v České republice, která pravidelně konfrontuje statisíce lidí s uměním ve veřejném prostoru. S každým novým ročníkem představujeme nová místa, postupy a spolupráce. Naším cílem už není jen samotná prezentace instalací, ale hlavně silný umělecký zážitek a představení a podpora současných umělců a společenských témat,“ říká Martin Pošta, ředitel festivalu.

Signal festival přilákal i letos davy lidí
Ohlédnutí za Signal festivalem: Zabodovala octopus garden, Hybernská a Mírák

Videomappingy letos rozehrají fasády budov na Malé Straně a na karlínské trase. Na Tyršův dům se po roční pauze vrací oblíbený 3D videomapping, tentokrát od ukrajinského studia SKILZ, které spojí příběh o lidské touze po lepší budoucnosti se silným vizuálním stylem. Fasádu kostela na Karlínském náměstí rozhýbe videomapping od tureckého studia Nohlab. Novinkou letošního roku je hravý videomapping od italského studia ILLO na budovu základní školy na Lyčkově náměstí.

Šest instalací bude už potřetí součástí placené Galerijní zóny Signal Festivalu. Letos zahrnuje Muzeum hudby, kde turecký umělec Memo Akten představí dílo, ve kterém je světlo, obraz i zvuk řízeno stejnými matematickými postupy a algoritmy. Dále Ministerstvo dopravy s instalací od české umělkyně a designérky Kláry Horáčkové a Zrcadlovou kapli Klementina, kterou promění italské studio Fuse. Dalšími zastávkami Galerijní zóny je Invalidovna, Main Point Karlin a Vojanovy sady. Vstupné do všech šesti míst společně se vstupem na 3D videomapping bude letos možné zakoupit jednotně v rámci Signal Passu, který stojí 200 Kč v předprodeji, na místě 300 Kč.

Festival Signal 2016
Obrazem: Signal Festival rozsvítil Prahu