Ivan by si rád našel nové přátele a chodil zase do společnosti. Neví ale kam se obrátit a je také velmi nesmělý. Chce ale svoji situaci změnit. To je velmi dobře, protože izolovanost a samota vede často ke ztrátě chuti do života, která pak bývá doprovázena s depresemi a celkovým zhoršením zdravotního stavu.

Více o problematice samoty seniorů doplňuje Jana Kosařová, vedoucí krizové telefonní linky Senior telefon:

Změna životního stylu, která je spojená s odchodem do důchodu, je pro seniory velmi závažná. Při pracovním uplatnění člověk zažívá pocit užitečnosti a seberealizace, který se s odchodem do důchodu často ztrácí a člověk ho musí najít jinde.

Další faktor, kterým je psychická pohoda seniorů ohrožena, je to, že přicházejí o partnery, sourozence, přátele nebo o blízké lidi. Po vyrovnání se se ztrátou blízké osoby musí senioři znovu nalézt silu vytvářet dále vztahy s blízkými lidmi a rozvíjet je. V takové situaci může být velkou pomocí obrátit se na anonymní nonstop bezplatnou telefonickou krizovou pomoc Senior telefon 800 157 157. Tady mohou osamělí senioři sdílet své emoce a také se poradit se o možnostech, jak využít volný čas a potkat nové vrstevníky.

Čtěte také: Na Senior telefon se obrací rekordní počet týraných lidí

Volající se na Senior telefonu nemusí představovat, ani sdělovat svůj věk nebo bydliště. Anonymita přináší všem bezpečný prostor pro sdílení emocí a svých prožitků, které mohou být mnohdy bolestivé. Na Senior telefonu pracují sociální pracovnice vyškolené v telefonické krizové pomoci, které dokáží ošetřit emoce volajících a poskytnout podporu i porozumění v jejich zátěžové situaci.

Součástí pomocí je poskytnutí i sociálního poradenství, kde se například ve zmíněné osamělosti mohou volající dozvědět o aktivitách pro seniory, které by je navrátily do společnosti.

Z důvodu zachování anonymity klientů byly v příběhu pozměněny osobní údaje.

Pražský deník každých čtrnáct dní zveřejňuje reálné příběhy lidí, kteří se obrátili o pomoc na Senior telefon.

Autor: Michaela Sladká