Něco podobného jako ona zažil i René Durčák. „Dědečku René, já tě mám ráda," tlumočil slova jedné holčičky bezmála 78letý muž, který připomněl, že dětem nejen čte. Dokonce neváhá děti vyzvat, aby si pohádku společně zazpívali! Také si s nimi povídá o tom, co znamenají slova, s nimiž se děti běžně nesetkávají. Třeba Robátko: to přece nemusí být jen jméno hajného. Že právě v pohádkách se vyskytují slova, která děti neznají, potvrzuje i Veronika Lisá. Ta připomněla, že ona čte zásadně pohádky. Všimla si totiž, že ty se z dětského světa poněkud vytrácejí; nahrazují je příběhy z prostředí, v němž děti žijí – tam ovšem často chybí poučení.

Ilustrační foto.
Domovy a odbory: Chybí pečovatelé, hrozí omezení péče o seniory

Vlastní zkušenosti

I když se projekt čtení ve školkách rozvíjí po celé Praze, ne náhodou připravila čtvrteční setkání právě radnice Prahy 4. V téhle městské části je takto aktivních seniorů nejvíc. Někteří se o projektu dověděli od známých – mnozí však Deníku řekli, že reagovali na výzvu v radničním měsíčníku Tučňák.

A nelitují. Na tom, co budou číst, se domlouvají s učitelkami – sami ovšem vědí, co bude mít ohlas: mají zkušenosti s vlastními dětmi i vnoučaty. Leckteří ostatně měli k literatuře blízko i v rámci své profese. Třeba Karel Hejtmánek je však vyučeným kovářem, který celý život pracoval na dráze. Nicméně – sám pro sebe si měsíc co měsíc chodí vypůjčit do knihovny deset až patnáct knih; prý to tak dělá už od školy. „A číst prckům – to je nádherná věc; tohle byl vynikající nápad," pochválil Deníku projekt čtení ve školkách. „Opravdu jsem nadšen," poznamenal s tím, že mezi dětmi se cítí kouzelně.

Ilustrační foto
Projekt Babička ze sousedství propojuje v Praze 7 generace

Podobně ostatně hovoří i radní Prahy 4 pro oblast školství Jaroslav Míth (ODS), který se na babičkovském čtení byl dvakrát podívat. „Měl jsem přímo husí kůži, když jsem viděl, jak děti přiběhly s rozzářenýma očima," poznamenal politik, který oceňuje, že se už objevili právě i čtecí dědečkové. A obzvlášť se mu líbí, když senioři dětem nejen čtou, ale také si s nimi povídají.

Desítky dobrovolníků

Aktivní důchodci, kteří se rozhodli věnovat část svého času dětem, většinou docházejí předčítat do skolek v okolí svého bydliště. „Dohromady jich máme přes 40 – a navštěvují 35 školek," řekla Deníku Kateřina Karbanová z organizace Mezi námi. Ta nejen zprostředkovává kontakt mezi dobrovolníky ochotnými potěšit děti i sebe, ale také pro ně v knihovně pořádá kurzy správného čtení. Přinášejí třeba rady, jak šetřit hlasivky, jak správně dýchat – a u knihovnic se tyhle lekce setkaly s takovým ohlasem, že o posledním červnovém úterku bude podobné školení připraveno i pro veřejnost.