Zeman navrhl Procházkovou jako nástupkyni zesnulé Naděždy Kavalírové, která byla dlouholetou předsedkyní Konfederace politických vězňů. Odboráři z ústavu ale poukazovali na to, že spisovatelka s hodnocením minulosti nakládá ideologicky a používá propagandistický a demagogický styl. Ředitel legislativního odboru prezidentské kanceláře Václav Pelikán naopak požádal senátory, aby se "neutápěli v detailech a mediálních zkresleních".

Naděžda Kavalírová
Zemřela dlouholetá šéfka Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová

Procházková výtky vůči své osobě odmítla 

Odboráři v otevřeném dopise poukázali na vystoupení Procházkové, při kterých třeba pálila symboly NATO, vyzývala Česko, aby se stalo pátou kolonou v Evropské unii, nebo katolickou církev označovala v souvislosti s majetkovým vyrovnáním za národního nepřítele. Invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 1968 pak hodnotila jako zradu západních politiků, kteří změny v Československu obětovali pro udržení mocenského rozdělení světa.

Samotná Procházková výtky vůči své osobě odmítla. Senátorům řekla, že by se jako členka rady chtěla věnovat publikační činnosti ústavu a reformnímu období v roce 1968, které ukončil vpád vojsk Varšavské smlouvy.

Lenka Procházková.
Zeman chce v Ústavu pro studium totalitních režimů spisovatelku Procházkovou

Procházková by se chtěla věnovat vlivu médií

„Každý národ musí znát milníky, pražské jaro k nim patří. Étos pražského jara neskončil podpisem moskevských protokolů. Nevztahoval se jen na reformní komunisty, byla to univerzální hodnota," uvedla mimo jiné.

Procházková také řekla, že by se chtěla věnovat i vlivu médií na likvidaci demokratických režimů nebo období druhé republiky mezi okleštěním Československa mnichovskou dohodou a vyhlášením protektorátu.

Poslední rozloučení s dlouholetou předsedkyní Konfederace politických vězňů Naděždou Kavalírovou
Lidé se loučili s Kavalírovou jako s hlasem obětí komunismu