Horní komora usnesení schválila po tříhodinové debatě o české zahraniční politice vůči Číně, a to hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci ČSSD, ANO, KSČM či Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili vedle občanských demokratů senátoři z vládní KDU-ČSL či z klubu Starostů a nezávislých, podle nichž bylo prohlášení servilní a poníženecké.

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) tento názor odmítl, podle něj prohlášení mělo za cíl pouze potvrdit dodržování závazků. Připustil jen to, že podcenil dopad prohlášení na veřejnost. "Podcenil jsem to, že to bude vnímáno servilně, tuhle kritiku budu muset přijmout," uvedl.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) je dnešní prohlášení Senátu politické a představuje názor pravice. "Když byla pravice u moci, vztahy s Čínou nebyly. Vláda se tři roky snaží napravit nerovnováhu, kdy Čína do Česka vyváží, ale český export je malý," reagoval Sobotka. Podle něj jsou kompenzací nerovnováhy čínské investice či příliv čínských turistů. "Nevšiml jsem si, že by odmítli (senátoři) čínské turisty či české zakázky v Číně," řekl předseda vlády. Podle něj se pravice nedokázala chovat pragmaticky.

Oddělení osobního názoru

Podle předsedy klubu lidovců a nezávislých Petra Šilara měl předseda horní komory oddělit osobní názor, protože ve chvíli souhlasu s prohlášením nemluvil za Senát. "Myslím si, že je správné, že jsme bod na jednání Senátu zařadili, abychom si věci vyříkali. Bylo to velice podnětné, i když zdlouhavé, ale to patří k demokracii," řekl. Šilara zklamalo dnešní vystoupení Zaorálka, který podle něj na konkrétní dotazy senátorů neodpověděl a mlžil.

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství, zdůrazňuje respekt k územní celistvosti Číny a také konstatuje, že říjnové schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou neznamenaly změnu oficiální politiky. S dalajlamou se sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který i před senátory odmítl, že by touto schůzkou porušil nějaké meziministerské sliby či vládní dohody.

Na podnět starostů horní komora schválila ještě další usnesení, podle něhož všichni představitelé Senátu nadále mají při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu. Vládu pak horní komora vyzvala k tomu, aby v zájmu spolehlivosti a srozumitelnosti České republiky na mezinárodní scéně usilovala o koordinaci postojů a co nejširší politickou shodu a spolupráci s prezidentem a Parlamentem. Toto usnesení podpořili i zástupci ČSSD a ANO.

Čtěte také: Čínští komunisté zfalšovali Hamáčkovo vyjádření. Už ho smazali

Zeman zkritizoval postoj Senátu k pročínskému prohlášení
Prezident Miloš Zeman k senátní kritice pročínského prohlášení uvedl, že je nesmyslné proti shodnému stanovisku ústavních činitelů protestovat, když Senát chtěl koordinovanou zahraniční politiku. Stanovisko prezidenta tlumočil na twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Podle Zemana zahraniční politiku České republiky určuje vláda včetně ministerstva zahraničních věcí a prezident republiky ve spolupráci s Parlamentem. "Senátoři několikrát vyzývali nejvyšší ústavní činitele, aby koordinovali svou zahraniční politiku. Když k tomu došlo, je nesmyslné proti shodnému stanovisku nejvyšších ústavních činitelů protestovat," poznamenal podle Ovčáčka Zeman.

Za usnesení naopak Senátu poděkoval ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Senátoři a senátorky podle něj "znovu ukázali, že Senát je pojistkou demokracie". "Pokud máme demokraty, může fungovat i demokracie," uvedl.

Právě kvůli setkání Hermana s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou bylo prohlášení, které následně sklidilo silnou kritiku, vydáno.