Na dvě desítky stánků s prodejci, o něco více zákazníků. Tak vypadal v pátek odpoledne obrázek prvních Selských trhů, jež Národní zemědělské muzeum na Letné otevřelo na svém někdejším hospodářském dvoře. Mezi kupujícími převažovaly ženy, hlavně maminky s dětmi.

„To jsme nemohli tušit, že to takhle vyjde. Ale ono se to ještě zlepší, otevřeno je až do osmi hodin,“ řekl Deníku ředitel Muzea Zdeněk Novák
v narážce na právě probíhající hokejový zápas Česka se Švédskem.

Náplň trochu odlišná

Selské trhy by měly nabízet především tradiční české potraviny a opravdu domácí výrobky. Z těch zde byly k mání valašské frgále, domácí uzeniny, koření, víno a vinné šťávy, med, medovina a další výrobky z medu, uzené ryby, pečivo a vařečky, měchačky, naběračky, vidličky, metličky – zkrátka téměř veškeré běžné kuchyňské nářadí, ovšem vyrobené ze dřeva. Osobně mě nejvíce zaujalo prkénko s dřevěným poklopem, zřejmě určené pro „krocení“ příliš aromatických sýrů. Velmi pěkný a účelný výrobek, zajímavá varianta k tradičnímu skleněnému „šturcu“. Ovšem potenciální zájemce asi odrazovala cena – 300 korun.

V nabídce jsme zatím postrádali čerstvou zeleninu, ale snad její čas ještě přijde.

Z návštěvy selských trhů jsou asi nejvíce nadšeny děti: na východní straně hospodářského dvora najdou totiž v ohradě ovce, králíky a slepice. Zvířata, s kterými se městské dítě již skoro nesetká, byla stále v obležení těch nejmenších. Selské trhy jsou otevřeny ještě dnes od 9 do 16 hodin. Zatím jsou plánovány do konce června.