Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šéfkuchař Ondřej Slanina: Nemám rád českou blbou náladu

Praha /ROZHOVOR/ – Známá tvář z televizní obrazovky. Jeden z dvojice pořadu kuchařů Kluci v akci. Provozovatel vyhlášené pražské restauraci v parku Krč Chateau St. Havel. To je Ondřej Slanina. Stal se patronem charitativního festivalu Jím pro charitu, který pořádá společnost Alakarte. Pokud si objednáte rezervaci v jedné ze 169 restaurací právě přes webový portál www.alakarte.cz, pak společnost pošle za hosta deset korun Nadačnímu fondu Kapka naděje na pořízení dětské herny na Transplantační jednotce Fakultní nemocnice v Motole. Ondřej Slanina zažívá spokojené období. Pohoda z něho sálá a dobrou náladu si nenechává pro sebe. V rozhovoru se o těchto pocitech otevřeně baví.

23.11.2012
SDÍLEJ:

ŠÉFKUCHAŘ Ondřej Slanina je patronem festivalu Jím pro charitu. Foto: DENÍK

Vypadáte spokojeně. Jak se vlastně máte?
Výborně.

Proč?
Proč bych se měl mít jinak? Já se mám dobře. Je to můj obecný postoj k životu. Já nemám rád typicky český blbonáladový syndrom. Mám se dobře, protože se snažím dělat věci dobře a daří se mi to dělat je dobře. Nemám důvod se nemít dobře.

Co se vám daří?
Čtvrtý rok provozuji v pražské Krči restauraci Chateau St. Havel. Pořád se tam něco děje, je to jedinečný areál s atmosférou. Daří se televiznímu pořadu, lidi to baví, nás to baví. Měl jsem také možnost být měsíc v Americe, kam mne pozvala vláda USA na poznání tamní gastronomie. Spousta zážitků a postřehů. No a mám ročního syna. To je ta nejpodařenější věc.

Co vás vlastně láka na „jídelní" branži?
Je to celá skupina lidí, kteří se kolem gastronomie pohybují. Tedy z hlediska kuchařů. V gastronomii jako takové se pohybují lidé od úplných dementů až po normální lidi. Těch dementů je bohužel stále ještě hodně. Je to ten postrevoluční syndrom, kdy si každý myslí, že když si otevře hospodu, bude druhý den milionář. To ale opravdu bude, protože bude mít milion dluhů. Já mám život v kuchyni rád, mne to hrozně baví. Kuchaři jsou všude stejní magoři, je s nimi velká sranda, parta lidí, kteří si navzájem pomohou. Je ale pravda, že v Čechách si každý hraje tak trochu na svém písku. Jenže to pískoviště je malé, měli bychom být více pospolu. Každý si myslí, že má tajný recept, ale to si myslí jen on, že ho má, protože se nepodíval do jiných knížek. Vymyslet něco nového se v podstatě nedá.

Hospoda vedle hospody. Je to dobré, či špatné?
Já si myslím, že je to jedno. Důležité je, aby hospoda dělala věci dobře, dělala je z čerstvých surovin a po svém. Mne strašně štve v Čechách, jak vám pořád někdo říká, jak máte něco nějak dělat. Já nechci, aby mi někdo radil, když budu potřebovat, tak se zeptám. Dneska vám někdo řekne, že to děláte špatně a zítra ten samý člověk přijde a bude vám tvrdit, jak jste nejlepší a že špatně to dělá ten vedle. Moje poselství všem restauratérům zní: Dělejte si to po svém. Když máte plnou restauraci, nemá nikdo právo vám říkat, že něco děláte blbě. Dělejte si to po svém. Kuchaři ať si vaří po svém, takové ty řeči, že příloha napravo, nalevo, nahoru a dolů, to je moje věc. Stejné jako když vám někdo říká, že k něčemu máte pít červené a k tomu zase bílé víno. Když pijete jen bílé, tak si prostě červené nedáte. A když si někdo myslí, že to děláte blbě, to je přece vaše věc.

Vašeho kolegu Zdeňka Pohlreicha jistě sledujete. Ten ale právě radí co a jak a kam.
Já si myslím, že u Zdeňka to jsou restaurace, kde zpravidla je od základu všechno špatně. To jsou jasné příklady, kdy si v této zemi otevře restauraci kdejaký blbec. Vůbec tomu nerozumí, nemá žádné hygienické ani ekonomické návyky, nemá vzdělání a jen si myslí, že si stoupne k plotně a bude prodávat jídlo za 65 korun a k tomu nalévat pivo za dvacet, že na tom zbohatne. Zbohatne na tom prdlajs, nikdy! A ke všemu se to takhle nedá dělat dobře. Restaurace, kde to funguje, tak tam Zdeněk Pohlreich nepřijde. Kdyby přišel s tou televizí ke mně, tak ho vyhodím z okna, nechci je tam vidět, na co…

Související:

Festival Jím pro charitu: za každého hosta 10 korun dětem do Motola

Věřím ve sto tisíc, říká organizátor festivalu Jím pro charitu

Vendula Auš Svobodová: Miluju jídlo, miluju houby. A taky zabijačky!

Autor: Jiří Macek

23.11.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Volby v Praze.
12

Praha volí jinak než zbytek země. Potvrdí se to i letos?

Prezident Zeman se svou paní odvolili v základní škole v pražských Stodůlkách.
AKTUALIZOVÁNO

Letošní volby do Sněmovny nejsou podle Zemana zásadní ani zlomové

V televizi zabodoval Bartoš, Babiš působil unaveně, hodnotí experti

Specialisté na politickou komunikaci ocenili po čtvrtečních předvolebních debatách v České televizi (ČT) a na Nově především výkon šéfa Pirátů Ivana Bartoše, Babiš působil unaveně.

Střípky z debaty: Šlechtová u pozadí koně, Bartoš v koloně či letmý polibek

/VIDEO/ Co by udělal předseda SPD Tomio Okamura, když by si ministryně Karla Šlechtová zvrkla kotník? Proč se Michaela Marksová nerada fotí při výstupu z auta? Superdebata Deníku nebyla jen o politice.

Jsem gay, prohlásil den před volbami šéf zelených Matěj Stropnický

Předseda Zelených Matěj Stropnický dnes oznámil, že je homosexuál. Vyjádřil se tak ke spekulacím bulvárních médií. O svém soukromí mluvit neplánoval, voliči by ale podle něj tuto informaci vědět měli.

Praha nemá dopravní strategii, tvrdí starosta Prahy 6

/ROZHOVOR/ „Do vztahů mezi Prahou a místními radnice se příliš promítá stranická politika a zvlášť výrazné to bylo v předvolební době,“ tvrdí starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP09). Podle něj by mělo být politizování všeho včetně třeba vedení linek autobusů nahrazené snahou o konstruktivní spolupráci. Zvlášť pak v řešení dopravy, která je nejpalčivějším problémem Šestky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení