Podle nového průzkumu agentury STEM by jeho strana skončila s 13,3 procenta třetí za ANO a KSČM.

V jaký výsledek s Lubomírem Zaorálkem jako volebním lídrem ČSSD věříte?

Jsem přesvědčen, že změna, kterou jsme provedli, nám umožní otočit trend v preferencích a vrátit se k nějakým 15 až 20 procentům.

Co způsobilo pád vaší strany na deset procent?

Šlo o kombinaci mnoha faktorů, ale zlomem byly události provázející vládní krizi, kdy ČSSD nepůsobila na své voliče zcela srozumitelně. I proto jich část přešla k hnutí ANO. 

Po odvolání z vlády pořádá Andrej Babiš spanilé jízdy po republice, prezentuje svoji knihu, točí dětem zmrzlinu, je takřka všude. Má ČSSD šanci tohle tempo dohnat?

Věřím, že volby nebudou reality show a lidé se nakonec budou rozhodovat podle toho, jaká řešení konkrétních témat strany nabízejí. Budeme se snažit vysvětlit, že Babišovy nápady jsou efektní, ale když je prozkoumáte zblízka, jde z nich hrůza. 

Například z kterých?

Třeba z jeho snahy zrušit kraje a obecní zastupitelstva nahradit volenými diktátory. To by podle mého názoru způsobilo rozvrat státu. A je tu i názor ministra Pilného z ANO, že nebudeme mít peníze na důchody, takže penzisté by si měli hledat práci. Věřím, že pokud bude ČSSD nabízet pravidelnou valorizaci důchodů a ANO sekání trávy až do smrti, tak se minimálně část seniorů vrátí k sociální demokracii. 

Ve večerních hodinách lidé nosili svíčky na místo havárie děvčat v přímém přenosu.
FOTO: Místo smrtelné havárie mladých dívek láká i turisty

Nový volební manažer ČSSD Robert Žanony, který pomáhal v kampaních Robertu Ficovi, uvedl, že největším přínosem Lubomíra Zaorálka je jeho uvěřitelnost. Co to znamená?

Lubomír Zaorálek je autentický sociální demokrat, který po celou dobu v politice zastává konzistentní stanoviska, umí je srozumitelně sdělit a dát do toho potřebnou míru emocí. Myslím, že jsme vybrali dobře.

To se vám ale nepovedlo celoplošně. Sociální demokraté se dramaticky přeli v Jihočeském kraji i v Praze.

Kolem sestavování kandidátek jsou v demokratických stranách vždycky diskuse i spory. V hnutí ANO o tom rozhoduje jeden člověk, takže udržuje zdání klidu. V ČSSD je to jinak, debaty jsou složité, což je dobře, protože to k demokracii patří. Jsem ale přesvědčen, že teď sociální demokraté budou táhnout za jeden provaz, neboť jde skutečně o hodně.

Stanislav Šulc.
Pohledem Stanislava Šulce: Revoluce zažehnána

Co tím máte na mysli?

Říjnové volby budou zásadní, protože do určité míry určí, jak bude Česká republika vypadat nejen v příštích čtyřech letech, ale i poté. Jde o to, jestli tu bude zachován systém demokratických politických stran, nebo zda se politická, ekonomická a mediální moc zkoncentruje v rukou jednoho člověka. Tak, jak Andrej Babiš řídí autokraticky hnutí ANO, řídil by zřejmě i Českou republiku. A pokud už dnes hovoří o nebezpečných věcech, jako je likvidace obecních a krajských zastupitelstev, může to mít nevratné důsledky. 

Tím vylučujete příští spolupráci s hnutím ANO na vládní úrovni?

Ani současnou koalici jsme si nepřáli, byli jsme do ní „odsouzeni“ lidmi. Teď by nebylo  zodpovědné vylučovat všechny možnosti, abychom po volbách zjistili, že není s kým sestavit vládu. Koalice s hnutím ANO není naše priorita, ale karty rozdají voliči.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Ukrajina přitvrzuje vůči Kremlu. Rusy čekají obstrukce na hranicích

Byl jste prvním českým politikem, který se sešel s Donaldem Trumpem. Došlo k tomu na summitu ve Varšavě. Jaký na vás udělal dojem? 

Donald Trump je výrazná osobnost, pro mě to byla velká zkušenost. Přijal jsem od pana prezidenta Zemana pověření zastupovat Českou republiku na této akci. Nebylo to poprvé. Naposledy jsem místo něj byl na summitu jihovýchodního křídla NATO v Bukurešti. Při setkání s Donaldem Trumpem jsem měl možnost položit mu otázku ohledně Transatlantického ekonomického partnerství (TTIP), které úplně nezavrhl. Transatlantického ekonomického partnerství (TTIP), které úplně nezavrhl. Kromě toho jsem hovořil i s dalšími prezidenty střední a jižní Evropy, některé znám, s čerstvě zvolenými jsem jako s bulharským prezidentem Radevem, jsem se viděl poprvé.

Čeká vás nabitá schůze sněmovny, předposlední před volbami. Na programu je několik desítek zákonů, ale zároveň ODS naznačila možnost obstrukcí kvůli schválení klimatické dohody z Paříže. Jaké návrhy by podle vás měly projít třetím čtením? 
Rozhodně bych si nepřál, abychom tento týden strávili obstrukcemi. Z mého pohledu je důležité schválení mandátu pro naše ozbrojené síly, které vysíláme do misí v rámci spojeneckých závazků. Památkový zákon je hodně kontroverzní, rozumím argumentům obou stran, ale bylo by dobré, abychom nějak rozhodli.