„Naše systémy můžete potkat například v Anglii, Francii, Polsku, Rusku nebo Saudské Arábii. Karlín využíváme jako laboratoř pro testování výrobků a služeb," uvedl Butler. Systém bikesharingu v polské Bydhošti je podle firmy jejím nejúspěšnějším v Evropě. S průměrným počtem 8,2 výpůjček na kolo za den je třikrát více využívaný než systémy v Londýně a Paříži.

V Liverpoolu má Homeport již 160 stanic s celou tisícovkou kol. „Aktuálně pracujeme na rozšíření systému v Saudské Arábii, novém bikesharingovém systému Gibraltaru a rozšíření Oxfordského systému o sdílení elektrokol," dodal Butler.

Kola pro systémy automatických půjčoven kol pro obce, města i soukromé subjekty společnost v Česku vyrábí, ročně jde o stovky či tisíce kol. Jsou vyrobena tak, aby snesla extrémní zatížení a trvalé parkování v ulicích města. Mají například bezpečnostní šrouby a matice, uvnitř rámu vedené kabely a lanka, extra silný výplet a pláště či řetěz bez potřeby mazání. České výroby jsou i stanice, do nichž se kola zamykají.

Bikesharing v Praze

Zatímco v zahraničních metropolích firma slaví úspěchy, česká města se do projektů sdílení kol zatím nehrnou. Např. v Praze ale chce pražský dopravní podnik do konce roku vybrat provozovatele oficiálního městského systému sdílení kol se 120 stanicemi a tisícovkou kol. Podle odhadů bude jeho vybudování stát asi 50 milionů korun.

„U Prahy jsme optimističtí, i vzhledem k dopravní situaci v centru bude bikesharing velkým přínosem. Věříme, že Praha po zavedení bikesharingu bude více omezovat automobilovou dopravu v centru tak, jak to známe z jiných měst," dodal Butler.

V Česku podle něj zatím nebyl vypsán v žádném městě komplexní tendr na bikesharing a pro soukromý sektor jde o příliš vysoké investice. Projekt sdílených kol má být aktivitou města, jak tomu v zahraničí většinou je, myslí si Butler.

Karlínský projekt je zamýšlen pouze jako testovací prostředí. „Zájem je velký, zejména ze strany pracovníků místních firem, pro dojíždění na obědy a vyřizování pochůzek během dne, dále pak od místních obyvatel a samozřejmě turistů," dodal zakladatel Homeportu. V Karlíně je nyní osm stanic a kolem 15 kol.

Doplní MHD

Více se zajímají o bikesharing velká a střední města, kde doplní MHD, u malých měst je většinou problém s financováním. Budoucnost Charles Butler vidí v hybridním bikesharingu, tedy kombinaci klasických a elektrických kol, který zpřístupní jízdu na kole i méně fyzicky zdatným jedincům.

V českých městech zatím funguje několik menších projektů sdílení kol, např. Rekola, který kromě Prahy působí také v Brně, Olomouci, Pardubicích, Českých Budějovicích a Hradci Králové. Kola získává od dárců, opravuje je a natírá na sytě růžovou barvu. V celém Česku má kolem 500 kol.

Čtěte také: Město je blíže ke sdílení kol