Dosud se k těmto operacím používalo ultrazvuku a patřily k nejčastějším očním operacím nejen u nás, ale i ve světě. Metoda s pomocí tzv. femtosekundového laseru je spolehlivější, přesnější a pro chirurga jednodušší.

O uplatňování nové metody operace katarakty jsme hovořili s doktorkou Lucií Valešovou, primářkou Oční kliniky Duovize Praha, kde bude nový laserový přístroj nasazen.

Jak se šedý zákal projevuje a co je jeho příčinou?

U starších lidí, kteří mají pokročilý šedý zákal, vidíme, že zornička není černá, ale je na ní patrný šedý odstín, a to je právě ten zákal, jde o zakalení oční čočky. Pacient vidí, jako by se díval přes špinavé sklo nebo pomalu zamrzající okno. Po odstranění šedého zákalu se zorničce vrátí černá barva.

Přístroj, o němž se někdy mluví jako o revoluci v očním lékařství, se nazývá femtosekundový laser. Co to vlastně znamená?

Název je odvozený od fyzikální podstaty toho laseru: charakterizuje jej vlnová délka, která je okolo tisíce nanometrů, a pak je to čas, jenž je charakteristický pro laserový impuls a ten trvá 10 na minus patnáctou sekundy, neboli femtosekundu (fs). Impulsy jsou velice kratičké a intenzivní a ve tkáni vyvolávají takový drobný výbuch fotodisrupci. Tento výbuch vytvoří jakousi bublinku, jež jakoby roztlačí tkáň přesně v tom místě, kde chceme. Když se takto seřadí vedle sebe bezpočet malých erupcí, tak vytvoří jemný řez.

Když je to tak krátký okamžik, jak to může člověk kontrolovat?

To samozřejmě nekontroluje, to je předem naprogramováno. Je naprogramována linie a hloubka řezu ve tkáni a přístroj to již sám provede.

Jde tedy o robotickou operaci?

Ano, část té operace je robotická. Přístroj se totiž na začátku přiblíží k oku a provede snímání očním tomogramem. Provede analýzu celého oka, změří ho do šířky, délky i hloubky a vytvoří si jeho vnitřní model. Podle něj pak operatérovi navrhne možnosti řezu, kudy do oka vstoupit, jaké zvolit pomocné řezy atd. Dále přístroj navrhne i otevření čočky oka a způsob dělení čočky laserem. O tom s konečnou platností rozhodne chirurg podle tvrdosti čočky související se stupněm pokročilosti šedého zákalu.

A vlastní chirurgický výkon?

Chirurg všechny tyto kroky odsouhlasí, nebo pozmění a pak už jen stiskne šlapku a přístroj pomocí přisátého prstence sám všechny ty úkony provede, aniž by se vstoupilo do oka, jako při klasické manuální technice. Nový systém řeže totiž v hloubce přes průhledné tkáně a vstupní řez udělá až nakonec. Celá ta procedura trvá 40 až 50 vteřin. Pak chirurg jemným nástrojem rozšíří vstupní otvor, odsaje pomocí ultrazvuku zbytky čočky a vloží tam implantát, tedy umělou čočku.

Jaké jsou tedy všechny přednosti nové metody?

Operace se velmi zkrátí a zpřesní, odstraní se manuální chyby operatéra, čočka je přesně vycentrovaná ve všech směrech, je i nižší riziko infekce. Řez je samotěsnící, protože má podobu jakéhosi zámku, kdy obě části do sebe přesně zapadají. Výsledky operace potrvají do konce života.