Dřívější snahy o pomoc pacientům selhaly. Podle lékařů byl problém v tom, že když se normální jídlo rozmixuje, vždycky z něj vznikne pokrm nevábné šedé barvy.

„Snažila jsem se pacienty přesvědčit, aby jedli, ovšem mixovaná bezbarvá strava bez chuti, kterou nemocnice dříve nabízela, je příliš nelákala. Není divu, že obvykle končili na nitrožilní výživě, dehydratovaní a podvyživení,“ vysvětluje vedoucí nutričních terapeutů ve VFN Lucie Růžičková, která se pilotním projektem posledních sedm let zabývala.

Rozmixované chutná jako opravdové

Inspirace přišla z Německa, ale napodobit přípravu v Čechách bylo příliš nákladné. Na trhu také nebylo žádné zahušťovadlo na úpravu stravy, které by splňovalo nároky pacientů s poruchou polykání a potřebou dietní stravy. Z toho důvodu trvalo nápad zrealizovat celých sedm let.

Nemocniční kuchyně nově jídlo pro specifické pacienty rozmixuje, zahustí, uvaří a ve speciálních formách ze zahraničí šokově zmrazí. Následně ho v kuchyni ohřejí, ale díky přípravě zachová tvar, konzistenci i vůni a vypadá jako normální porce třeba kuřecího stehna s kaší, mrkví a hráškem.

Fotograf František Dostál vystavuje ve Výtvarném centru Chagall v Ostravě.
Zemřel František Dostál. Fotograf, kterému učarovaly pražské Vršovice

Pacientovi se jídlo v ústech lehce rozplyne a odpadá problém s kousáním a polykáním. Nemocnice pořídila formičky třeba na brokolici, hrášek, zelené fazolky nebo tvar filetu tresky. V kuchyni jsou schopní připravit i knedlo-zelo-vepřo.

„Strava pro pacienty s poruchami polykání je finančně stejně náročná, jako pro běžné pacienty, a přitom poskytuje nemocným maximální benefity,“ upřesňuje ředitel VFN David Feltl. V současné době se cena jídla pro pacienta na den v této nemocnici pohybuje kolem 110 nebo 115 korun.

Domácí příprava

Nápadu můžou využít i rodiny, které pečují o nemocného doma nebo se starají o seniora, který má problém s kousáním. „Formy na jídlo jsme našli v zahraničí, ale recepty i speciální zahušťovadlo Bindemittel Plus jsme hledali sami v Čechách. Přitom rodiny si poradí i bez forem,“ doplňuje Růžičková.

Také nemocnice dříve používala pouze klasické silikonové formy na muffiny. V domácím prostředí nebo v zařízeních, které nevlastní přístroj na šokové zmrazení, stačí jídlo rozmixovat, přidat zahušťovadlo a poté ho nandat třeba naběračkou na zmrzlinu.

Dietní zahušťovadlo, které neobsahuje tuk a zároveň neovlivňuje chuť, seženou zájemci brzy i v lékárnách. Pro inspiraci připravila nemocnice speciální kuchařku, kterou chce nabídnout veřejnosti a ostatním nemocnicím nebo sociálním zařízením.