Historická budova, která se nachází u stanice metra Strašnická, bude rekonstruována společně s přilehlým pozemkem, na němž má vzniknout hřiště. „Mám radost, že se Praha 10 dočká další základní školy. Mé potěšení je o to větší, že vznikne v krásné secesní budově v ulici V Olšinách, která tomuto účelu sloužila už na začátku 20. století,“ uvedl první zástupce starosty Tomáš Pek.

Základní školu postavili roku 1909 podle projektu Josefa Domka. Za druhé světové války měl v budově dokonce sídlit štáb ozbrojených sil pražského květnového povstání. Poté stavba sloužila jako útočiště žákům s poruchami chování a středoškolákům.

Lanovka v pražské zoo.
Nejkratší lanovka v Česku jezdí už 40 let. Kde ji najdeme?

Poslední děti školu opustily roku 2009 a od té doby se do ní žáci nevrátili. Před třemi lety pak byla budova prohlášena za kulturní památku a jeden čas se i debatovalo o přesunu radnice právě do těchto míst.

V loňském roce se do míst secesní budovy dostali dokonce i američtí filmaři, kteří v ní natáčeli nový seriál o Albertu Einsteinovi s názvem Génius. Nedávno začala Praha 10 ale pracovat na tom, aby se V Olšinách opět otevřela škola.

Studio Ypsilon
Novinka pražské Ypsilonky vzdá hold Jaroslavu Ježkovi

„Využití této stavby je jasné – jako škola byla postavena, navíc do škol míří silné populační ročníky, takže navýšení kapacity základních škol v Praze 10 je více než žádoucí. Pracujeme proto na vyřizování všech potřebných dokumentů tak, aby byl návrat dětí do této historické budovy co nejrychlejší,“ vysvětlil Tomáš Pek.

Základní škola ale bude muset před otevřením projít rekonstrukcí. Ze studie rekonstrukce z předchozích let vyplývá, že by do nové školy chodilo zhruba 420 až 476 žáků. Kmenových tříd by pak vzniklo asi 14. „Konkrétní podoba a finanční náročnost celé rekonstrukce vyplyne z projektové dokumentace. První žáci by se mohli začít ve třídách učit snad už ve školním roce 2019/2020,“ uzavřel Pek.