Přispět chtějí nejen kladenští řidiči, ale už se ozvali například i další kolegové z Prahy či Berouna. Srážku nepřežila ani řidička Škody Superb a jeden cestující v autobusu.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Svědci tragické nehody autobusu u Horoměřic se hlásí policii

Policie stále hledá svědky 

Některé zraněné pacienty už pražské nemocnice propustily během včerejška domů. V ohrožení života by neměl být nikdo, včetně dětí. Policie stále hledá svědky tragické srážky. 

Kdo je viníkem páteční dopravní nehody u Horoměřic, která vyžádala tři oběti? Na tuto otázku vyšetřovatelé odpověď nenašli. Zatím nezjistili ani její příčinu, ani případného viníka.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Arriva i policie žádají o pomoc svědky nehody autobusu u Horoměřic

Příměstský autobus nadnárodní společnosti Arriva se na rovném úseku silnice mezi Prahou a Kralupy nad Vltavou střetl se Škodou Superb a narazil do stromu. Kolizi nepřežil kromě řidičky osobního vozu a jednoho pasažéra autobusu ani jeho šofér.

Snaha pomoci je veliká

Sbírku pro blízké zesnulého kolegy už otevřeli řidiči v jeho „domovské stáji“ ČSAD MHD Kladno, která patří pod křídla Arrivy. „Naši řidiči a odborová organizace v Kladně se spontánně rozhodli podpořit rodinu po kolegovi, který během tragické páteční nehody přišel o život. Zájem ostatních řidičů je veliký, našim odborářům se již ozvaly organizace v Berouně a v Praze,“ upřesnil ředitel ČSAD MHD Kladno Ludomír Landa.

Sbírku mezi svými zaměstnanci na podporu rodiny zesnulého řidiče připravuje i majitel havarovaného autobusu. „Detaily aktuálně řešíme a konkrétní informace dáme zaměstnancům ještě tento týden,“ uvedl zástupce společnosti Arriva Roman Herden.

Tragická nehoda autobusu u Horoměřic na Praze - západ v pátek 12.ledna.
Tragická nehoda autobusu u Prahy. Tři lidé zemřeli, desítky zraněných

Arriva tento týden začne o tragédii jednat s pojišťovnou a připravuje odškodnění, které by mělo jít nad rámec zákonných povinností. Kompenzace se bude týkat pozůstalých po obětech i raněných pasažérů.

PROJEKT CSV@ŘEPY. Na metro se dopravíte z bytů, nabízených jako prémiové, za zhruba čtvrt hodiny.
Z novostaveb do centra se lidé dostanou nejlépe autem či autobusem

Svědci nehody se stále hledají 

Arriva se snaží komunikovat jak s lidmi postiženými tragickou nehodou, tak s jejími očitými svědky. „Doteď se nám na základě naší výzvy ozvalo 24 lidí. Snažíme se získat co nejvíc informací, které by mohly pomoct policii. S účastníky nehody zůstáváme v kontaktu i kvůli případnému odškodnění,“ doplnil Roman Herden.

Vyšetřování mají na starosti kriminalisté z územního odboru Praha venkov-západ. „Včera byla provedena soudní pitva zemřelých. Ještě budeme čekat na toxikologický rozbor.

Autobusy v Praze. Ilustrační foto.
DPP musí zveřejňovat informace o poloze autobusů a tramvají. Nařídil mu to soud

Autobus prý troubil 

Policie postupně vyslýchá účastníky nehody, přičemž v případě těch vážně zraněných musíme počkat. Přihlásilo se nám už i několik očitých svědků. Za to děkujeme a další svědectví oceníme,“ sdělila Pražskému deníku mluvčí krajského ředitelství policie Středočeského kraje Marcela Pučelíková s tím, že svědci se mohou hlásit na lince 158.

Autobus podle některých svědectví těsně před prvním ze dvou nárazů troubil. Policie nevyhodnotila frekventovaný úsek silnice u Horoměřic jako rizikový. „Od roku 2013 se tam stalo osm dopravních nehod a ta páteční byla první s oběťmi na životech. V polovině případů šlo přitom o střet se zvěří,“ dodala policejní mluvčí.

Tunelový komplex Blanka.
V Bubenečském tunelu havarovala čtyři vozidla. Nehoda se obešla bez zranění

Nejvíc vážně zraněných pacientů přijaly během páteční záchranné akce ve FN Motol a v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích, odkud z pěti pacientů tři odešli do domácího léčení a další se chystá domů tento týden.

Nehoda tramvaje a osobního vozu. Ilustrační foto.
Hromadná dopravní nehoda zastavila provoz v Michli. Bourali i strážníci

Děti mimo ohrožení života 

„Poslední z pětice pacientů zůstává v kritickém stavu, který vyžaduje intenzivní péči. Není ale v bezpro-středním ohrožení života,“ informovala mluvčí Jitka Zinke. Podobná je situace v případě motolské nemocnice. Ze sedmi původně přijatých dospělých pacientů zůstávají v nemocniční péči tři, z nich jeden ve vážném, ale stabilizovaném stavu. „Ze šestice dětí jsme v pondělí propustili dvě. Čtyři zbývající jsou ve vážnějším stavu, ale mimo ohrožení života,“ sdělila mluvčí Ludmila Šimáčková.

Smrtelná nehoda. Ilustrační foto.
V prvních hodinách roku zemřeli při dopravních nehodách tři lidé