Lidé se snažili úplně všechno odevzdat v únoru a teď v březnu jim nové nastavení zřejmě nevyhovuje, nebo si ještě nezvykli. Provozovatel Martin Doubek ale tvrdí, že je to stejné, jako s občanským průkazem. Za chvíli to nikomu nebude vadit.

„Z devadesáti zaměstnanců se jich už dvacet propustilo. A není to konec. Po dvaceti letech startujeme znovu. Celá republika žije v tom, že se do sběru nic nosit nesmí," říká provozovatel sběrny v Horních Počernicích Jindřich Richter.

K nim teď lidé nosí o osmdesát procent méně surovin než dříve. Podle něj tím, že lidé nic nenosí, nemůžou uživit auta, ani lidi, tím pádem se začne propouštět. Pokles se dotkne i dalších byznysů, například výrobců autováh.

Pavel Kačírek ze Suchdola si také myslí, že to bude mít pro českou ekonomiku důsledky. Když se nebudou suroviny dodávat do hutí, nebudou mít co vyrábět.

Zase tak horkou situaci nevidí provozovatel pražské sběrny Jan Belko. „Očekávali jsme asi třicetiprocentní propad, ale zatím není propad tak velký. Ještě se všechno neprojevilo, ale pravděpodobně budeme muset zavírat některé provozovny," přiznává Jan Belko.

Větší administrativa a kontroly

Pokud vyhláška měla odradit případné zloděje, shodují se provozovatelé na tom, že je tomu spíše naopak. Větší administrativa a kontroly zatěžují firmy, a proto končí.

„Musel jsem zaměstnat další administrativní sílu, na účetnictví už sám nestačím a najal jsem si firmu. Dotace dostává kdekdo, ale nám na jejich nařízení nikdo nepřidá," postěžoval si Pavel Kačírek.

„Nikoho vyhláška neodrazuje, zloději, co kradli doteď, si cestu najdou. Ať už se jedná o směnky, stravenky nebo poukázky do nákupních středisek. Slyšel jsem také, že si peníze nechají poslat na účet dvanáctiletého syna. Pak ho nedoženou, když nepřizná daně," míní Jan Belko.

Podnikatelé nechtějí investovat

Jindřich Richter si také o tom myslí své. „Pak se vláda diví, že podnikatelé nechtějí investovat. Pokud nemá sběrna více poboček a nemá leasing, může se udržet. Vše se dotkne velkých firem," uvádí Richter, který by uvítal, kdyby se lidé nebáli bezhotovostních plateb, protože materiálu k výkupu mají určitě spoustu.

Česká inspekce životního prostředí zatím zkontrolovala 42 provozoven v Praze a středních Čechách a další plánuje. V jedné z nich přišla na to, že peníze vyplácejí směnkou. Richter věc hodnotí jako velký průšvih. Podle Martina Doubka z Hostivic si takový postup žádná sběrna na úrovni nedovolí.

„V případě výkupu kovů je nesporné, že totálně selhala státní správa," myslí si předseda Sdružení výkupců a zpracovatelů druhotných surovin Petr Miller, který také potvrzuje, že několik sběren už omezilo výkup či propouští.