"Tento týden už volební sázkové šílenství propuklo naplno, nárůst zájmu proti minulému týdnu je opravdu dramatický. Například v pondělí byl v podstatě každý druhý tiket podán na některou z volebních sázkových příležitostí," uvedl mluvčí Fortuny Petr Šrain. Podle něj se nejvíce sází na procentuální zisky jednotlivých stran, na vzájemné duely a také na konkrétní jména. "Nebývalé pozornosti se těší Dominik Feri (1,4:1), který v Praze za TOP 09 kandiduje z posledního místa," doplnil Šrain.

Na lídry stran, které bookmakeři nejvíce favorizují, kurzy nevypsány nejsou. Z ostatních je podle nich velmi pravděpodobné, že se do Sněmovny dostanou Václav Klaus mladší (ODS, 1,04:1), Milan Hnilička (ANO, 1,04:1), Karel Schwarzenberg (TOP 09, 1,2:1), Pavel Ploc (ČSSD, 1,2:1) a Miroslav Grebeníček (KSČM, 1,3:1). Naopak například fotbalový internacionál Ladislav Vízek (Sportovci) má kurz 100:1 a olympijský vítěz ve vzpírání Oto Zaremba (DSSS) 500:1.

Předvolební Deníku probíhala 19. října v Aviatice.
Který politik má „zbroják“ a kdo podporuje Zemana? Podívejte se

Podle bookmakerů se do sněmovních lavic dostanou poslanci osmi stran, tedy o jednu více, než při volbách v roce 2013. Za nejpravděpodobnější považují, že ANO získá zhruba 25 procent hlasů, ČSSD a KSČM mezi 12 a 13 procenty, SPD mírně přes deset procent, ODS 9,5 procenta, Piráti 7,5 procenta, TOP 09 6,5 procenta a KDU-ČSL necelých šest procent. ANO podle bookmakerů zvítězí ve všech krajích s výjimkou Prahy a jižních Čech. "Zajímavý je také Zlínský kraj, kde jsme favorizovali ANO, ale vše nasvědčuje tomu, že se věří KDU-ČSL a stále silné pozici Jiřího Čunka," uvedl mluvčí Tipsportu Jiří Hadrava.

V Tipsportu jde zhruba pětina sázek na příležitost, že vyhraje ANO. "S velkým odstupem následují sázky na to, že se Piráti a SPD dostanou do Sněmovny. Jeden z našich klientů na Piráty dohromady vsadil 450.000 korun v kurzu 1,2:1. Další zajímavostí je přes 700.000 korun přijatých na vítězství KSČM," uvedl Hadrava. Ve Fortuně vsadil jeden z klientů 50.000 korun na vítězství SPD v kurzu 100:1. Tento týden podle Šraina přibyl tiket za 41.000 korun na výhru ODS za 90:1.

Zhruba pětina sázek jde na vítězství ANO také v Chanci. "Následují výhra ČSSD nad SPD, celkové vítězství KSČM a výhra SPD nad Piráty," dodala mluvčí Chance Markéta Světlíková. Duely, ve kterých proti sobě dvě soutěžící strany jsou podle ní mezi sázkaři populární. Nejdramatičtější souboj bookmakeři očekávají mezi TOP 09 a KDU-ČSL, poměrně vyrovnané podle nich budou také duely ODS - SPD či KSČM - SPD.

Lubomír Zaorálek (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO).
Soud: Nova dnes večer může odvysílat duel Babiše a Zaorálka

Tipsport zatím přijal sázky za 40 milionů korun, Fortuna za 25 milionů a Chance za 7,5 milionu korun. Souhrnný podíl těchto firem na trhu kurzových sázek loni podle odhadů činil 92 procent. Ostatní společnosti absolutní hodnotu nezveřejňují, dá se však předpokládat, že celkový objem sázek se blíží 80 milionům korun. Podle odhadů nadále výrazně poroste. Sázet bude možné i v průběhu voleb, až do definitivního sečtení všech hlasů.

Ve Fortuně se dá navíc sázet na splnění předvolebních slibů do konce roku 2021. Největším favoritem v kurzu 3:1 je povinná výuka angličtiny od 1. třídy, kterou slibují Realisté. Na to, že bude snížena DPH na pivo, což slibuje více stran, se dá sázet za 4:1. Závazek ČSSD, že vlaky a autobusy budou pro děti a seniory zdarma, bookmakeři ohodnotili kurzem 5:1. Slib ODS, že znovu povolí kouření v restauracích, má kurz 8:1. Naopak předvolební slib KSČM, že Česko vystoupí z NATO, bookmakeři ohodnotili vysokým kurzem 75:1.

Volby do Poslanecké sněmovny se konají v pátek a v sobotu.