Bastion byl unikátní v tom, že se na něm po dobu dvaceti let střílelo pražské poledne. Co tradici ukončilo, se dozvíte během vycházky.

Čtěte také: Oprava Šlechtovy restaurace se může zdržet i o rok

Malá zmínka padne o díle sochaře Švece 

Jedna z dalších zastávek bude u točny na Špejcharu, která na sebe v minulosti strhla pozornost například v roce 1982. Stala se tam dosud nejtragičtější dopravní nehoda tramvaje v historii pražské hromadné dopravy. Jejím následkem byly ztráty lidských životů, a proto došlo k vyřazení těžkých tramvajových vozů T1 z provozu a snížení maximální povolené rychlosti při přejíždění výhybky na 15 kilometrů v hodině.

Malá zmínka padne také o velkém díle sochaře Otakara Švece. Ten ne zcela chtěně vyhrál architektonickou soutěž na Stalinův pomník. Jeho odhalení v roce 1955 se ale Švec nedožil. Těžko říci, zda ho k sebevraždě dohnalo mimo jiné i nesmírné psychické vypětí spojené se stavbou tohoto monumentálního díla.

Čtěte také: Martin Pýcha: Jaká místa mám v Praze rád

Letná je odjakživa spojovaná se sportem 

Přestože měl pomník stát nad Prahou dlouhá léta, o sedm let po odhalení byl sbíjecími kladivy a dynamitem zlikvidován. Dnes je na jeho místě Stroj času, metronom od sochaře Vratislava Nováka. Letná je také odjakživa spojovaná se sportem. Hrávalo tam několik fotbalových klubů a na tamním okruhu závodily i stroje značky Harley-Davidson. Letenská Klubovna tenisového klubu LTC Praha zase dodnes patří k oblíbeným cílům výletníků.

Letenské sady, co ještě nevítekomentovaná vycházka se uskuteční už tuto sobotu 25. března ve 11.00 hodin
délka vycházky je přibližně 1,5 až 2 hodiny, terén není vhodný pro vozíčkáře, ale je vhodný pro kočárky
provází Dan Verner
rezervace je nutná na telefonním čísle 720 975 495 nebo na e-mailu info@prahaneznama.cz 
cena vycházky je od 100 Kč
sraz účastníků je v parku před Krámářovou vilou
účastníci se dozvědí něco o velkolepých plánech na proměnu Letné, které se tam ovšem nikdy neuskutečnily
připomenou si několikero obléhání Prahy a jejich následky j příchozí se také dozvědí něco více o příběhu monstrózního pomníku Stalina přímo na místě, kde podobizna nejvyššího soudruha v Československu stávala j lidé se také dozvědí, co znamenají zkratky DFC, LTC i k čemu na Letné patří a navštíví místo, kde stávaly nejhlučnější hodiny v Praze, které se ozývaly vždy v pravé poledne i to, co přerušilo tuto jejich tradici

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013. V rámci jím organizovaných komentovaných procházek se tak zájemci vydávají za zajímavostmi české metropole
neznámá zákoutí hlavního města představuje na webu www.prahaneznama.cz 
facebookový profil Prahy Neznámé sleduje přes 87 tisíc fanoušků

Letenské sady. Infografika Zdroj: Redakce