Část pacientů tehdy lékaři propustili, pro stovku dalších se chystal náročný přesun do jiných pražských nemocnic – a v provizorních podmínkách místností vyhřívaných elektrickými topidly měly zůstat jen tři desítky pacientů na oddělení ARO a jednotkách intenzivní péče.

Vyšetření cukrovky. Ilustrační foto.
IKEM hlásí objev: cukrovka je pryč během několika minut

Práce by měly začít v srpnu

Do řešení vážné situace se tehdy osobně zapojil i ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) – a byl to právě on, kdo v neděli 29. ledna odpoledne oznámil, že evakuace chystaná na pondělní ráno se nakonec ruší.

Prasklinu na trubce o průměru 30 centimetrů, která se naštěstí nezvětšovala, se pomocí bytelné ocelové záplaty vytvořené na míru podařilo zabezpečit tak, že ředitel IKEM Aleš Herman mohl prohlásit: tohle vydrží do konce topné sezony. S tím, že na definitivní řešení problému dojde v létě. Práce na opravě by měly začít v srpnu, řekla Deníku Šárka Nevoralová z centrály institutu.

Ivan Netuka.
Novým šéfem kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM je Netuka

Zpracovává se zadávací dokumentace

Přípravy jsou ovšem již nyní v plném proudu. Už během jara provedl znalec Českého vysokého učení technického sondáž, na jejímž základě vypracoval posudek s doporučením opravy. Následovaly příprava zadání projektové dokumentace a vypsání veřejné zakázky.

„Předpokládané ukončení tohoto procesu je na konci června. Současně se zpracovává zadávací dokumentace pro výběrové řízení na realizátora,“ vysvětlila Deníku Nevoralová S tím, že prioritní jsou projektová dokumentace a položkový rozpočet.