Seděla jsem v sedačce, která se za chvíli měla rozjet střemhlav dolů. A simulovat náraz. Zavřela jsem oči. A netrvalo to snad ani dvě vteřiny. BUM! Vlasy se mi rozlétly do všech stran, na hrudníku jsem od pásu cítila prudký náraz. Ještě, že tam ten pás ale byl…

A pás jsem si zapnula i na dalším simulátoru v automobilu. Pro jistotu jsem si sedla za volant, abych měla kromě pásů při kotrmelcích vozu ještě nějakou jistotu. A utáhla si pás možná ještě více, než bylo nutné. „A jedeme!" zařval muž, který simulátor obsluhoval. Celé auto se naklonilo na bok. A ve vteřině jsme už byli i s dalším pasažérem hlavou vzhůru. Příjemný pocit to rozhodně nebyl.

Alkoholové brýle

Příjemné to nebylo, ani když jsem včera na dalším stanovišti na Pankrácké pláni v rámci preventivní akce policistů vyzkoušela „alkoholové brýle", které simulovaly vypití dvanácti piv. S nimi jsem zasedla za trenažér motorky. Neujela jsem ale ani sto metrů. „Pozor, na semaforu je červená!" houkla na mě slečna, která měla trenažér na starosti. Pozdě. Ani k těm světlům jsem nedojela. Nabořila jsem to do nějaké zídky, kterou jsem přes mé „alkoholové" opojení úplně přehlédla. Když jsem pak bourala ještě dvakrát, vzdala jsem to.

Věřím, že každý, kdo si včera nasadil alkoholové či drogové brýle nebo jel na některém ze simulátorů, na tento zážitek plný zaťatých zubů a bušícího srdce jen tak nezapomene. A že ani v reálu nikdy nezapomene na pásy či přilby, které denně zachraňují lidské životy.

ANKETA: Co se vám na preventivní akci líbilo nejvíce?

Bára Janáková, 12 let: Určitě to točící se auto! A pak také i sedačka, ve které jsem byla připoutaná, a ona ve vysoké rychlosti narazila jakoby do překážky. Tobiáš Antoň, 3 roky: Líbily se mi zbraně, co tu ukazovali policisté. Byly sice opravdové, ale střílet se z nich nemohlo. Jinak by nás to mohlo zranit. Marcel Dostál, 27 let: Vyzkoušel jsem si na trenažéru, jak bych řídil, kdybych byl opilý. Nasadili mi brýle, které simulovaly dvanáct vypitých piv.                                                                                                                                      Andrea Plachá, 14 let: Nejvíce se mi líbilo v autě, kde jsme společně se spolužačkami byly vzhůru nohama. Bylo to tak bezva, že jsme jely několikrát.

Týden bezpečnosti silničního provozu:                                                                                                                                                  Letošní ročník, který potrvá až do neděle, se zaměřuje na nejzranitelnější účastníky silničního provozu tedy na chodce a cyklisty.                     Tým policejních preventistů návštěvníkům na Pankrácké pláni v Praze 4 včera objasnil zásady bezpečného chování účastníků silničního provozu např. používání reflexních prvků a ochranných pomůcek pro chodce, cyklisty i motocyklisty.                                                K nehodám chodců dochází podle policejních statistik v době mezi 17. a 18. hodinou a v zimních měsících, kdy je snížená viditelnost.                Policisté řeší v hlavním městě každých 30 minut dopravní nehodu. Každých 4,4 hodiny je při nehodně lehce zraněn člověk. V minulém roce pražští policisté řešili 17 795 dopravních nehod, což byl nejmenší počet za posledních 14 let.                                                                    Akci pořádalo Krajské ředitelství policie hl. m. Prahy a BESIP.