„Díky všem kandidátům ve volebním obvodu. Byl poměrně složitý, kampaň se přesto vedla nad očekávání slušně. O panu profesorovi (Václavu) Bělohradském (kandidát SZ a ČSSD) to platí dvojnásob," řekl Růžička.

Trochu hanebně se podle něj chovalo jen hnutí ANO, přestože jeho kandidát Vlastimil Harapes do voleb šel s tím, že do politiky chce přinést kulturu. „Už před prvním kolem se objevil naprosto lživý a nesmyslný článek v jednom obskurním plátku s údaji, které musel vědět jen někdo z radnice," uvedl. Ve vedení Prahy 6 je TOP 09 v koalici s ANO, STAN a KDU-ČSL.

„Pomlouvali tam nejenom mě, ale i starostu. Ve druhém kole to nabobtnalo, bylo to daleko šílenější. A hnutí ANO to s ochotou na svých stránkách zveřejňovalo," dodal. Růžička získal už v prvním kole přes 40 procent hlasů, přesto však před druhým kolem klidný nebyl.

„Až mě samotného překvapilo, jak jsem dneska, než se začalo sčítat, byl nervózní," řekl. Z vysokého počtu hlasů byl nadšený, považuje ho za neuvěřitelně zavazující.

Funkce ředitele se zatím vzdát nechce

Růžička je ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera. „Už před volbami jsem říkal, že bych si dal třeba rok či rok a půl na to, abych ve škole dorovnal, co je potřeba, a pak ji předal někomu jinému," vysvětlil. V zastupitelstvu Prahy 6 chce zůstat i nadále.

Školství se chce věnovat také v Senátu. Vzdělání je podle něj nejdůležitější a zároveň nejpodceňovanější investice společnosti do budoucnosti.

„Jsem přesvědčený o tom, že pokud budu moci pracovat ve výboru pro vzdělání, a komunikovat s ministerstvem školství trochu jinak než řadový ředitel, tak se nám může něco maličko podařit," dodal.

Václav Bělobradský prohru očekával

Růžičkův soupeř, filozof Václav Bělohradský navržený společně ČSSD a zelenými řekl, že prohru očekával. Růžičkův náskok se podle něj nedal nijak překonat.

„On je skvělým ředitelem jednoho z nejlepších gymnázií v zemi, pochopil hned v roce 1989, kam se bude rozvíjet střední vzdělávání v Evropě, a ví, že jediným lékem na strach z budoucnosti je investovat do vzdělání," napsal o Růžičkovi na svém facebooku.

Druhé kolo voleb podle něj ukázalo zajímavou věc. „Neuspěli tradiční představitelé ČSSD jako (Zdeněk) Škromach nebo (Jan) Mládek. Já si myslím, že je to důkaz toho, že je určitá poptávka po nové tváři sociální demokracie," řekl

Čtěte také: Do Senátu zamíří pedagog Růžička, v Praze 6 porazil Bělohradského