Kvůli odložení zasedání bude i nadále vedení Prahy 4 hospodařit v rozpočtovém provizoriu. Hlavním a také sporným bodem programu totiž byl rozpočet, který městská rada schválila na konci února. Částku stanovili přes jednu miliardu korun. Hospodaření mělo být vyrovnané, rozdíl necelých tři sta milionů korun chtěli pokrýt vlastními zdroji.

„Teď teprve začne vyjednávání, kdy se sejde zastupitelstvo, kde projednáme rozpočet. Uvidí se, jestli ke změnám dojde. Pokud ne, budeme hledat změnu, abychom dosáhli shody a aby naše programové cíle byly v rozpočtu zohledněny," řekl Ivo Vaněk (ANO 2011).

Do rozpočtu chce prosadit obnovení komise pro protihluková opatření nebo dobudování severovýchodního silničního okruhu kolem Prahy z D1 na Běchovice.

Mezi největší položky v připraveném rozpočtu rady je obnova koupaliště Lhotka, výstavba domova pro seniory Hudečková nebo rekonstrukce bytů v Táborské ulici a obnova školy na Znojemské.

Starosta v ohrožení?

Nejen jednání o rozpočtu, ale také vyjednávání o budoucnosti vládnoucí koalice zapříčinilo odložení zasedání. Koalice totiž zřejmě zvažuje, zda vůbec setrvá starosta Štěpánek ve funkci. Ten se ale nebojí, že by boj o rozpočet ohrozil jeho pozici.

„Myslím si, že je pevná," řekl ihned po odložení zasedání. Na rozpočet se podle něj budou muset znovu podívat z hlediska investic, aby rozdělili rovnováhu mezi menšími a většími výdaji.

Kromě rozpočtu se odložilo také projednání Petice proti výstavbě Administrativního centra Budějovická a odkup pozemků čtvrté městské části a hlavního města. Její podporovatelé tak přišli na zasedání zbytečně.

Čtěte také: Čtrnáctka bude mít vyrovnaný rozpočet, devítka bude muset dorovnávat