Je tomu skoro rok, co se během noci rozpadla vláda nad Prahou. A bezvládí se možná zopakuje. Podle informací Pražského deníku by mohla skončit ve vedení magistrátu Trojkoalice, kterou tvoří KDU-ČSL, STAN a Strana zelených. Právě zelení uvažují, zda neopustit vládnoucí koalici, ve které je ještě ANO a ČSSD. Včera to potvrdil i předseda zelených Matěj Stropnický.

Vměšování do kompetencí zavání koncem

„Situace v koalici není zrovna růžová. A to kvůli tomu, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO – pozn. red.) dělá to samé, jako když jsem byl jejím náměstkem. Zasahuje do našich kompetencí," říká Stropnický. Naráží tím na to, že na listopadovém jednání pražského zastupitelstva překládala ke schválení strategický plán města primátorka a ne její náměstkyně pro územní rozvoj Petra Kolínská (SZ/Trojkoalice).

„Všichni koaliční partneři vědí, že na počátku předchozí půlroční krize bylo vměšování do kompetencí. Věřím, že nikdo z nás nebude opakovat chyby, které vedly k rozbití koalice," uvedla Kolínská.

Metropolitní plán rozděluje

„Obrátili se na mě jeho autoři z Institutu plánování a rozvoje a já ho předložila, protože už se to protahovalo příliš dlouho," ohrazuje se Adriana Krnáčová. Pokud s tím podle primátorky měli zelení problém, měli se ozvat.

Spory vyvolává i příprava metropolitního plánu. V září odvolala Kolínská ředitele Institutu plánování a rozvoje hlavního města Petra Hlaváčka, protože mimo jiné nechtěl vyhodit architekta Romana Kouckého, který připravoval nový územní plán. Na náměstkyni se strhla lavina kritiky od politické i odborné veřejnosti a Koucký den po vyhazovu Hlaváčka podal sám výpověď.

Zelení a Koucký se už dříve rozcházeli v tom, jak by měl metropolitní plán vypadat. Proto SZ nepotěšilo, když ve výběrovém řízení na šéfa týmu, který dodělá plán, byl minulý týden znovu vybrán Koucký.

Skončí rádci radních?

Ještě před ohlášením výsledků se totiž proslýchalo, že favoritem zelených na dokončení metropolitního plánu je bývalý primátor a architekt Jan Kasl. S jeho jménem ale primátorka nesouhlasila, neboť podle ní není vhodným kandidátem do apolitické pozice. Kasl byl před dvěma lety v komunálních volbách chvíli zvažován jako lídr ANO na primátora, když z toho sešlo, založil si vlastní politické uskupení.

Třetím hřebíčkem do pomyslné rakve by pak bylo zrušení komise, která posuzuje změny v územním plánu metropole. Podle jejího doporučení se pak radní rozhodují. O možném zrušení tohoto poradního orgánu informovala Pražský deník osoba obeznámená s děním na magistrátu, která chce zůstat v anonymitě.

Návrat do bémovských času

Výhrady k práci komise potvrdila Krnáčová. „Dokázala bych si představit, aby komise pracovala efektivněji a svižněji," říká primátorka. Za nynější volební období komise vyřídila 450 podnětů.

Právě změny územního plánu jsou jednou z cest, jak vydělat mnoho peněz. Z louky se totiž může stát stavební parcela, čímž stoupne cena pozemku. „Zrušení komise vrátí změny územního plánu do bémovských časů," uvádí Kolínská.

Komise dává totiž ke každému doporučení o stručné odůvodnění, proč změnu provést či nikoli, což je podle náměstkyně činí změny v územním plánu transparentními.

Odvrátit riziko zániku by mohla komunikace 

Podle Stropnického, který je předsedou komise, by to pak bylo zrušení komise důvodem, proč z vládnoucí koalice odejít. Zatím však jemu ani Kolínské nebyl návrh na zrušení předložen.

Odvrátit riziko zániku koalice by mohla komunikace mezi oběma stranami. Podle Stropnického nejedná primátorka s Trojkoalicí, což ale Krnáčová považuje za nesmysl. Naopak tvrdí, že pokud mají zelení chuť hovořit, mohou za ní přijít, což údajně často nedělají.

Opozice: rozpory jsou viditelné

Pokud by odešla Trojkoalice, případně jen zástupci SZ, ztratila by pražská vláda většinu. Dvě nejsilnější opoziční strany zatím nechtějí situaci příliš komentovat. Podle šéfa pražské ODS Filipa Humplíka to zatím není na pořadu dne. S jeho slovy souhlasí i předseda zastupitelského klubu TOP 09 Václav Novotný.

„Problémy byly očividné na posledním jednání zastupitelstva, kdy primátorka přerušila jednání, které bude pokračovat až za několik neděl. Ačkoli jsou rozpory uvnitř koalice trvalé a hluboké, tak se vždycky její zástupci vzmuží k přežití zastupitelstva," vysvětluje Václav Novotný.

Loni v říjnu byli během jednání zastupitelstva, které se protáhlo až do pozdní noci, odvoláni čtyři radní. Půl roku se pak opozice snažila složit novou vládnoucí koalici. Nakonec se však obnovila spolupráce stran před odvoláním, která byla potvrzena na konci letošního dubna.

Spory na radnici. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Krnáčová je v čele Prahy dva roky, nyní řeší metropolitní plán