První dramatické dny a týdny Kitova života sledovali s napětím jak zaměstnanci pražské zoo, tak veřejnost. Vše se ale v dobré obrátilo a z mláděte s nejistou budoucností se stal vitální dospívající hrabáč, kterého nyní čeká transport za samičkou do dánské zoo Randers Regnskov. Kito bude v expozici k vidění pouze do této neděle.

Následně ho chovatelé oddělí od matky Kvídy, aby měl dostatečný klid na přípravu před cestou do nového domova. Proto jsme pro něj a pro všechny jeho příznivce na sobotu 25. června připravili program, během nějž se s Kitem rozloučíme.

Poslední chvíle Kita ve společnosti matky Kvídy.Zdroj: Petr Hamerník, Zoo Praha

Program začne v 10.00 komentovaným krmením, které se bude opakovat ještě ve 12.00 a ve 14.00 hodin, kdy Kitovi předáme malý dárek. Až do 15:00 si budou návštěvníci moci rozšířit své vědomosti o hrabáčích u informačního stánku umístěného u Afrického domu, kde se dozví, jak komplikovaná je příprava hrabáčí stravy nebo jak dlouhý je jazyk těchto zvláštních savců. Pro děti budou přichystány omalovánky nebo křídy s hrabáčem.

25. června (Africký dům)10.00 – 15.00 hod. – Informační stánek u Afrického domu
10.00, 12.00, 14.00 hod. – Komentovaná krmení
Doprovodný program – Dětské omalovánky a křídy s hrabáčem

Kito Felix (* 26. července 2015 v Zoo Praha)Narození Kita provázela radost a zároveň částečná nejistota. Předchozí dvě mláďata se totiž Kvídě odchovat nepodařilo a Kito sám vážil při narození jen 1 335 gramů a neuměl sát mléko od matky. Hned po porodu proto chovatelé přikládali malého samečka každé dvě hodiny k samici, aby matka s mládětem neztratili kontakt. Až 3. srpna začal Kito konečně pít sám a od té doby také postupně přibíral na váze.
Po měsíci se mládě, zejména díky mimořádnému úsilí chovatelů, poprvé představilo návštěvníkům pražské zoo. V té době už aktivně prozkoumávalo expozici a hledalo matčiny struky. Chovatelé mu ale i tehdy byli stále na blízku, aby měli jistotu, že se napilo dostatečně. V říjnu již Kito vážil téměř 11 kilogramů a nyní je téměř stejně velký jako jeho matka.

Čtěte také: Gorilí sameček dostal jméno Ajabu, matka Shinda oslavila 25 let