A je hotovo. Další čtyři roky by měla v Praze vládnout ODS a ČSSD. Koaliční dohodu strany podepsaly v úterý brzy ráno. Vyšachovaly tak ze hry v Praze vítěznou TOP 09, která tím pádem míří do opozice. Primátorem se zřejmě stane Bohuslav Svoboda, lídr ODS.

Spojení občanských a sociálních demokratů na magistrátu ihned v metropoli vyvolalo obrovskou vlnu kritiky z řad politiků i veřejnosti.

Přes dva tisíce lidí protestovaly

Na Václavském náměstí se proto hned ve středu sešly více než dva tisíce demonstrantů, kteří zde protestovali proti nově vzniklé magistrátní koalici. „Chceme nové volby,“ znělo také často.

Nejvíce kritiky pak zaznívalo samozřejmě od TOP 09. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil vznikající koalici ODS a ČSSD jako 4K, tedy „Kmotrovskou koalici korupčního kartelu“. „Toto není pro voliče akceptovatelný způsob vládnutí. To už nemá s politikou nic společného,“ řekl.

Kritikou pak nešetřil ani předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který označil výsledek vyjednávání v Praze za „potrat naděje“. Jeho strana je nicméně připravena zaujmout pozici tvrdé opozice, což potvrdili pražští představitelé TOP 09 František Laudát a Zdeněk Tůma. Ten také odmítl místo radního pro transparentní veřejnou správu. „Bereme to jako výsměch. Budeme usilovat o většinu v kontrolním výboru na magistrátu a pozici předsedy tohoto výboru,“ podotkl.

Kritika ale zaznívala i z vlastních řad ODS a ČSSD. Nejvíce negativní byl asi pražský volební lídr za ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který označil způsob uzavření dohody za podrazácký.

Se spojenectvím občanských a sociálních demokratů nebyl spokojen také předseda ODS Petr Nečas. „Uzavření koaliční dohody nepovažuji za politicky správný krok. Jsem přesvědčen, že by ODS v Praze slušela účast v pravicové koalici, která by také odpovídala většinovému názoru pražských voličů. Na druhou stranu, na základě chování TOP 09 na pražské i celostátní úrovni se rozhodnutí pražské ODS divím o něco méně, než před dvěma, třemi týdny,“ reagoval Nečas.

Jedenáctý hlas pro primátora

Po logickém odmítnutí TOP 09 zasednout v radě hlavního města, tak zde zůstává jedno místo volné. ODS obsadila pět křesel a sociální demokraté také. To opět hraje do karet koalici respektive ODS, která jedenáctého radního nutně nepotřebuje. Podle zákona o hlavním městě Praze totiž může zastupitelstvo chybějícího radního dovolit na každém jednání. Pokud by to například člen TOP 09 vždy odmítl, přechází jeho hlas automaticky na primátora. Další možností je, že bude jedenáctý člen rady zvolen z řad ODS.

Křehká většina

Není bez zajímavosti, že ODS a ČSSD mají dohromady 34 křesel v 63 členném zastupitelstvu. Už nyní je jisté, že se nebudou moci opřít o hlas Jiřího Dienstbiera, což znamená mírnou většinu dvou hlasů. Někteří proto již nyní spekulují, zdali tato koalice bude mít dlouhého trvání, jelikož by se mohl někdo další trhnout.

Ne všichni ale vidí novou koalici negativně. Například podle prezidenta Václava Klause je to rozumné. Dosluhující pražský primátor Pavel Bém (ODS) pak řekl, že občanští demokraté si vybrali tu výhodnější z nabízených možností, i když sám chtěl raději radnici předávat do rukou pravicové koalice. „Jestliže pražská ODS před sebou měla dvě nabídky a v jedné nabídce stálo bez primátora, v menšině v radě a bez klíčových pozic, a proti tomu stojí alternativa primátora, držení klíčových resortů a ještě většina v radě, tak se samozřejmě přiklonila k výhodnější nabídce,“ konstatoval Bém.

Sliby, MHD zdarma a bydlení pro mladé

A co mohou Pražané od nové vlády očekávat, tedy alespoň z hlediska koaliční dohody? Hlavní heslo zní Zodpovědně, transparentně, otevřeně a společně pro Prahu.

Strany slibují například provést audit důležitých zakázek, smluv a dalších majetkových transakcí města z minulosti či vypsat výběrová řízení na vedoucí pozice magistrátu a také zjednodušit a zeštíhlit celý úřad.

V oblasti dopravy to jsou zde sliby jako: odvést tranzitní a průjezdnou dopravu z ulic v obytných celcích města dokončením Vysočanské radiály, výstavbou Radlické radiály, přípravou výstavby Břevnovské radiály a Libeňské spojky a propojením Pražského okruhu s městskou částí Praha 12.

Protesty na Facebooku:
Po uzavření dohody mezi ODS a ČSSD se na síti Facebook ihned objevily stovky zejména negativních komentářů. Zde jsou některé z nich:

– Také máte takový nepříjemný pocit, že se vám včera někdo vymočil na hlavu, a ještě měl tu drzost to vydávat za déšť?
– Tak tím si celkově ODS pěkně podřízla větev, v následujících, jakýchkoliv dalších volbách dopadne ještě hůř, než dopadla teď.
– Volil jsem pravici, a tak nestojím o nějakou oranžovo-modrou zplácaninu!
– Interpretovat dramatický propad pražské ODS a raketový start pražské TOP 09 na samotný vrch tak, že ČSSD pošle do vedení města opět ODS, zcela míjí zřetelně vyjádřenou vůli Pražanů v komunálních volbách. Nutno dodat, že ČSSD a ODS získala pouhých 40,95 % hlasů od voličů a svou většinu v zastupitelstvu má jen díky umělému a účelovému rozdělení Prahy.
– Tomu, co se stalo, se může divit jen málokdo. Když se s někým dobře znám a jsme kamarádi, přece si nebudu hledat kamaráda jiného.
Potrat naděje, trpká deziluze a špatný krok

V podstatě všichni nejvyšší představitelé politických stran komentovali nově vzniklou magistrátní koalici. Jak reagovali?

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09: Uzdravení Prahy se odkládá o čtyři roky. Dosavadní kartel moci ve prospěch podnikatelských skupin napojených na ODS a ČSSD, před kterým jsme varovali, se v Praze bohužel udržel. Dohoda vznikla na gynekologii. Jde o potrat pražské naděje.

Petr Nečas, předseda ODS: Uzavření koaliční dohody na pražském magistrátu nepovažuji za politicky správný krok. Jsem přesvědčen, že by ODS v Praze slušela účast v pravicové koalici, která by také odpovídala většinovému názoru pražských voličů. Odpovědné je vedení pražského regionálního sdružení ODS a záleží na něm, jestli o smysluplnosti tohoto kroku přesvědčí voliče.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD: To, že jsem si spojení ODS a ČSSD na pražském magistrátu nepřál, jsem několikrát opakoval. Nicméně věřím, že sociální demokracie bude tím tahounem změn na magistrátu a podaří se jí prosadit co nejvíce ze svého volebního programu.

Radek John, předseda VV: Já si myslím, že v obou těch stranách mnozí budou bedlivě sledovat, co říká veřejné mínění na tuto pražskou koalici. Pro voliče je to velké zklamání. Pro Věci veřejné to je ale potvrzení oprávněnosti vzniklých koalic v Praze 1 a 5 bez účasti ODS.
Václav Klaus, prezident: Dohoda o koaliční spolupráci ODS a ČSSD v Praze je rozumná a není na ní nic zvláštního. Občanští demokraté se chovali racionálně, protože dohoda s ČSSD jim umožní získat post primátora.

Václav Havel, bývalý prezident: Takovýto stav je možné napravit jedině tím, že bude zpřesněn volební zákon, aby neumožňoval takové účelové likvidování hlasů.

Ondřej Liška, předseda SZ: Věříme, že v opakovaných volbách dostanou strany velké koalice za podvod na voličích pořádný výprask.
Jiří Dienstbier ml., volební lídr ČSSD v Praze: Způsob, jakým došlo k uzavření dohody, považuji za podrazácký. Vždyť jsme se ani nepokusili vyjednat lepší podmínky s TOP 09.