Rozhledny se staly v posledních letech jedním z oblíbených způsobů, jak využít peníze z evropských fondů. Po celé republice jich v posledních letech rostly i desítky ročně. Projekty často přitahovaly negativní pozornost a mnohdy byly kritizovány za to, že jde jenom o jednoduchý způsob, jak rychle utratit dotační peníze.

Praha podobné tendence ve velké míře nezažila, i když různé vyhlídky tu v posledních letech rovněž vznikají. Nyní se nové rozhledny plánují. Městské části či soukromníci, kteří je chtějí otevřít, se však musí obejít bez peněz z EU. „Rozhlednový" dotační program se totiž týkal jen rozvoje regionů a pražský titul Praha pól růstu se pro tento typ projektů v současnosti využít nedá.

Rozhledny a vyhlídky jsou mezi starosty populární 

Vyhlídky a rozhledny přesto starosty lákají. Nyní vzbudil pozornost projekt Prahy 14, která chce vlastní čtyřiadvacetimetrovou rozhlednu vybudovat příští rok na kopci Na Čihadlech nad Rokytkou, a to podle návrhu známého architekta Martina Rajniše, který je autorem řady rozhledem po celé republice.

Dřevěná věž, některými kritiky pro svůj tvar přezdívaná „sloní zadek", by se měla podle starosty Prahy 14 Radka Vondry stát centrem celé městské části. „Praha 14 je složená jak ze staré zástavby, tak ze sídliště. Chybí jedna dominanta, která by městskou část spojovala," vysvětlil s tím, že rozhledna by se takovým místem střetávání mohla v budoucnu stát.

Kromě Prahy 14 plánují vyhlídkovou věž i v Letňanech

Také na Černém mostě se museli obejít bez evropských dotací. Projekt zaplatili díky spolupráci se soukromou firmou. „Postavení rozhledny pro nás financuje společnost Landia Management, která v blízkosti budoucí rozhledny staví byty," vysvětlil Vondra s tím, že do vybudování volnočasového areálu a zázemí vyhlídky už městská část bude muset investovat.

Kromě Prahy 14 chtějí postavit vyhlídkovou věž také v Letňanech. Starosta Prahy 18 Ivan Kabický to plánuje už několik let v rámci projektu rozšíření místního lesoparku. Rozhledna by měla stát jen kousek od letňanského letiště, což ale podle Kabického vadit nebude.

Z rozhledny bude vidět až k Máchovu jezeru

„Měla by mít asi deset metrů s jednoduchou dřevěnou základnou, takže by přistávajícím sportovním letadlům nevadila. Chtěli bychom na její přesnou podobu udělat architektonickou soutěž. Z rozhledny by mělo být za pěkného počasí vidět kromě Řípu až k Máchovu jezeru nebo do Krkonoš," uvedl starosta s tím, že by v ideálním případě chtěli začít věž budovat v roce 2018.

Praha má šest rozhleden

Fakt, že se Praze vyhnul velký boom stavění rozhleden za každou cenu, je pozitivní. A to i přesto, že v Praze je klasických rozhleden poměrně málo celkem šest, z toho dvě jsou nepřístupné.

Jak říká předseda Klubu přátel rozhleden a autor dvou knih na toto téma Jaroslav Fábera, množství nových rozhleden, postavených z dotací, často může končit v dezolátním stavu. „Kdo si usmyslí postavit rozhlednu, musí pamatovat také na její údržbu, aby nedopadla tak, že shnije, zreziví či se rozpadne a zanikne," připomněl.

Vyhlídek má Praha dost 

Praze by podle něj více klasických rozhleden neuškodilo. „Ve srovnání s ostatními evropskými městy jde o takový průměr. Praha by si zasloužila ještě o pár rozhleden více. Například bývalá měřičská věž na Ládví se přímo nabízí," míní.

Naproti tomu vyhlídek má hlavní město poměrně dost a vznikají nové. Někde se setkávají s kritikou, jako například na Proseku. „Praha 9 to pojala opravdu monumentálně. Vyhlídka zhruba za 12 milionů korun vypadá zatím jako mauzoleum," uvedl Fábera. V tom se shodne s některými místními obyvateli, radnice devítky si však za svým projektem stojí.

Investor stavbu stáhl 

V poslední době také ztroskotal projekt na stavbu nové rozhledny u vchodu do Botanické zahrady. Proti záměru na ekologické centrum, který počítal s vyhlídkovou věží o výšce více než třicet metrů, se postavili místní obyvatelé a na základě jejich odporu nakonec investor záměr na stavbu v dané lokalitě stáhl.

Rozhledny v Praze:Petřínská rozhledna
Dvě ocelové rozhledny na Lahovickém mostu
Rozhledna Obora v trojské zoologické zahradě
Vyhlídkové kabiny v žižkovském vysílači
Kamenná rozhledna v parku Cibulka v Košířích
Barrandovské terasy (nepřístupné)
Komín kotelny s vyhlídkovou plošinou u Domu dětí a mládeže v Modřanech (běžně nepřístupné)

Čtěte také: Další Stromovka bude. Ale za spoustu let