VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Čistit střívka je složité, chce to trpělivost

Praha 2 - Rozhovor s řezníkem Karlem Klikorkou, který připravoval zabijačkové speciality na sobotních Hodech na Míráku.

24.1.2011
SDÍLEJ:

Hody na Míráku.Foto: Deník/Michal Bílek

V horní části náměstí Míru pod kostelem svaté Ludmily se v sobotu dopoledne sešla parta řezníků. Na jejich práci se dalo koukat dlouhé minuty. Jeden z řezníků Karel Klikorka pak pro čtenáře Pražského deníku řekl, z jakých surovin se vyrábí jitrnice.

Můžete říct, jak na to?
Jitrnice se většinou dělají z vepřového laloku, což je část u hlavy a potom třeba z kousku boku a dalších kousků masa, například pleci. Dále je třeba maso dejme tomu hodinu a půl až dvě hodiny povařit. Poté se vyndá a rozkolíbá (rozpracovat na malé kousky pomocí speciálního přístroje tvaru kolébky s noži pozn. red.), zamíchá s kořením, pak vmícháme housku a vepřová játra.

Jaké je to koření?
Patří tam samozřejmě sůl, pepř, nové koření, česnek. To vše se důkladně promíchá a pak už se naráží do střívek.

Používají všichni řezníci stejný postup, nebo někdo používá jiné přísady?
Základní koření je asi vždy stejné, ale záleží na každém, zdali má rád ještě něco navíc a do jitrnice to přidá.

Používáte dnes pravá střívka z prasete? Asi je hodně složité, takové střívko vyčistit, aby se mohlo použít?
Ano používáme. Než se vyčistí, trvá to tak tři čtvrtě hodiny. Musí se proprat, vyšlemovat, vyčistit. Je to hodně složité a člověk nesmí být žádný nervák, skutečně to chce trpělivost.

Vidím, že samotné plnění střívka vám trvá už jen několik vteřin.
Plnit lze narážečkou, nebo ručně, jako to tu děláme my. Jelikož se této práci věnuji od sedmnácti let a dnes je mi pětatřicet, není to tak složité. Jinak ruční plnění chce také zručnost.

A co potom?
Pak jitrnice ještě zhruba 20 minut povaříme a mohou se podávat.

Sourozenec jitrnice je jelito, v čem je jeho výroba odlišná?
Je to hodně podobné, ale musíte samozřejmě přidat krev, je tam mnohem více soli a pak se přidávají kroupy nebo více žemle, podle chuti výrobce.

Čtěte také: Vůně jitrnic a prejtu přilákala na Mírák stovky lidí

Autor: Lukáš Marek

24.1.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Krajský soud v Praze se vrátil ke korupční kauze kolem bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.
5

Rath vysvětluje, proč chce vyměnit soudce ve své kauze

 Jan Čižinský.

Jan Čižinský: Praha potřebuje především radikálně zlepšit kvalitu vzducu

Úřad pro kyberbezpečí: Vypátrat původ útoku na ČSÚ bude obtížné

Vypátrat pachatele sobotního útoku na volební weby ČSÚ bude velmi obtížné. Řekl to mluvčí Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Radek Holý. Útok dočasně znepřístupnil informační stránky pro veřejnost, volební výsledky ale neovlivnil.

AKTUALIZOVÁNO

Okamura jedná s ANO: Chceme prosadit náš politický program

Zástupci hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) přišli na večerní jednání s hutím ANO s programovými podmínkami pro případnou vládní spolupráci. Požadují zejména zákon o referendu. Předseda hnutí Tomio Okamura zároveň zdůraznil, že pro vstup SPD do vlády by bylo zásadní, aby premiér nebyl trestně stíhán. Babiš čelí obvinění z podvodu kvůli dotaci pro farmu Čapí hnízdo, pro jeho opětovné vydání ke stíhání by poslanci SPD podle Okamury hlasovali.

AKTUALIZOVÁNO

Předsedou poslaneckého klubu STAN byl jmenován Farský

Už v neděli ustavili klub sněmovní nováčci Piráti. Dnes je následovalo hnutí Starostové a nezávislí (STAN), za předsedu byl zvolen lídr voleb Jan Farský. Místopředsedy se stali Vít Rakušan a Věra Kovářová.

Babiš pokračuje v povolebních jednáních, sejde se se Zemanem

Vítěze sněmovních voleb, předsedu hnutí ANO Andreje Babiše dnes přijme prezident Miloš Zeman. Babiš bude také pokračovat v povolebních vyjednáváních se zástupci dalších stran nové Sněmovny. Zahájil je v neděli schůzkami s KSČM, STAN a ČSSD.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT