Projekt RoSa, jak je rezidence pro seniory nazvána, bude po svém dokončení představovat bezpečný a pohodlný domov pro bydlení seniorů a zároveň bude místem, kde se budou setkávat lidé napříč generačním spektrem.

„Snažíme se o maximální komfort pro naše klienty, jejichž věkový průměr je 70 let,“ uvedla Anna Ježková, tvůrce projektu a jednatelka společnosti, která objekt nyní obhospodařuje.

V Rezidenci RoSa má každý senior svoji vlastní nájemní jednotku 1+kk či 2+kk. Součástí bytu je vybavená kuchyň a koupelna přizpůsobená potřebám seniorů s madly a sedátkem ve sprše. Multifunkční místo není ale jen obyčejným domem.

Přímo 
v objektu začal fungovat také lékař a psychiatr, najdete tam rehabilitační personál či obchod se smíšeným zbožím a kavárnu. „RoSa je už teď v prosinci tím, čím jsme od začátku chtěli, aby byla – otevřeným centrem pro jeho obyvatele, jejich přátele, rodiny i lidi 
z okolí. Není tam nuda a stále je tam co dělat,“ říká Anna Ježková.

Nájemníky jsou i tři vozíčkáři

Bezbariérový objekt pojme celkem 130 klientů, z nichž již 65 své nové bydlení začalo užívat. Není proto ani žádným tajemstvím, že mezi novými nájemníky jsou už i tři vozíčkáři.

„Bydlím už několik let sama, a přestože zvládám péči 
o sebe i domácnost, je mi jasné, že to tak nebude na pořád. Chtěla jsem dům, kde bych měla potřebnou péči blízko a získala jsem navíc domov se spoustou přátel. Nastěhovala jsem se hned 3. prosince a od té doby tu s dalšími nájemníky pořád něco vymýšlíme, neměla jsem ani čas ještě vše vybalit,“ usmívá se Jana Vondráková, jedna z prvních obyvatel domu.

Na první pohled zvenčí musí být každému jasné, že objekt není klasickým domovem důchodců. Tomu odpovídá i výše nájemného. Ten nejnižší začíná na 15 tisících, 22 tisíc je maximum. Proto by měly být odpovídající i služby.

Senioři tak budou mít v bezprostřední blízkosti gerontologa, psychologa, rehabilitační personál, ale také restaurace, prodejnu potravin či kadeřníka. Co se týká financování – někdo podle zřizovatele objektu využije našetřené peníze, jinému například pomohou děti. V rezidenci prý je již také několik klientů, kterým z nějakého důvodu nevyhovuje současné bydlení a pokrytí nákladů na bydlení vyřešili pronájmem nebo prodejem vlastní nemovitosti.

Kvalitní život i po šedesátce

„Chceme vybudovat bezpečný domov pro seniory, ale zároveň místo setkávání všech generací. Jsme přesvědčeni, že s podporou odborných pracovníků a individuálním přístupem, který chceme poskytovat svým klientům, může být kvalitní život i po šedesátce,“ konstatovala Anna Ježková.

Podle zřizovatele senior nebude mít pocit, že je v nějakém ústavu, a přitom o něj bude postaráno a nebude sám. Tento způsob péče o seniory se údajně osvědčuje v zahraničí. Klienti si mohou vybavit byty svým vlastním nábytkem, mohou v objektu bydlet i se svými domácími mazlíčky. Vše je tedy naplánováno a vymyšleno do posledního detailu a vše směřuje k tomu, aby se lidem v Rezidenci RoSa dobře a pohodlně bydlelo.

Oficiálního slavnostního otevření se RoSa dočká na začátku roku 2015. Už ve čtvrtek 18. prosince od 14 hodin si ale může každý přijít RoSu prohlédnout, užít si předvánočního času a ochutnat punč 
s novými obyvateli domu. Během odpoledne si mohou zájemci vyzkoušet vytvořit zdarma nějaký dárek a vychutnat si vánoční atmosféru.

Nebude chybět recitační kroužek ani vystoupení dětí, které vystřídá filmový klub. „Chceme samozřejmě ukázat, že platí, co jsme slíbili – vytvořili jsme dům, kde se potkají všechny generace, užijí si společně strávený čas a budou si především mít co říct,“ uzavírá Anna Ježková.