Rotunda, která byla více než 300 let považována za ztracenou, byla objevena před 12 lety při rekonstrukci budovy Matematicko-fyzikální fakulty UK.

Organizátoři projektu Záchrana rotundy sv. Václava podepsali smlouvu se stavaři a restaurátory na rekonstrukci této unikátní památky. Cílem projektu není jen její záchrana, ale i zpřístupnění. Fakulta získala podporu v rámci projektu Zachování a revitalizace kulturního a přírodního dědictví, který spolufinancují evropské fondy a takzvané norské fondy.

Pětinu peněz ale chtějí organizátoři vybrat sbírkou a nabízejí za to třeba umístění osobního poselství dárce příštím generacím – vloží se pod podlahu rotundy.

Pro to, aby rotunda mohla být zachráněna a zachována i pro příští dobu, chtěli organizátoři shromáždit 1,6 milionu korun. K dnešnímu dni zbývalo vybrat již jen 25 tisíc korun. Jako nejvyšší cíl si dali shromáždění 2,4 milionu, což je suma potřebná pro to, aby rotunda mohla být zpřístupněna veřejnosti.

Ztracena na tři sta let

Vzácná dlažba v rotundě svatého Václava na Malé Straně v Praze.Rotunda byla více než 300 let považována za ztracenou a objevena byla při rekonstrukci budovy fakulty na Malostranském náměstí. Badatelé ji během staletí hledali několikrát, ale vždy nakonec konstatovali, že zanikla beze stopy při budování jezuitského profesního domu.

Pod betonovou podlahou se dochoval mimořádně cenný fragment románské keramické dlažby z 11. století v původním uložení. Také další nález, kamenný kruh z 10. století, svědčí o jedinečném významu tohoto místa pro českou historii, uvádějí odborníci.

Nález zbytků románské podlahy uvedl rotundu sv. Václava mezi čelní památky románského umění v Čechách. Fragment tvoří 74 dlaždic tří tvarů složených do pěti řad, což představuje necelých pět procent celkové plochy podlahy.

Dlaždice náleží k nejstaršímu typu českých středověkých terakotových podlah. Nazývá se vyšehradská podle podobného nálezu v bazilice sv. Vavřince na Vyšehradě. O podobě restaurované a replikami doplněné dlažby, v níž se původně střídaly motivy lva a bájného gryfa, rozhodne soutěž, kterou univerzita vypsala.