Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace nabízí do konce února v rámci festivalu zvláštní menu

Praha - Od neděle do konce února budou moci zájemci chodit do 93 prestižních restaurací po celé republice, kde dostanou za zvýhodněnou cenu degustační menu. Osmý ročníku Grand Restaurant Festivalu, který je letos zastřešený tématem Baroko na talíři, nabídne pokrmy ze surovin, které byly v 17. a 18. století typické pro urozenou společnost. Cena degustačního menu se pohybuje podle počtu chodů mezi 250 a 600 Kč.

15.1.2017
SDÍLEJ:

Zátiší s plody moře. Ilustrační foto. Foto: ČTK/imago stock&people/imago stock&people

„Baroko bylo zpočátku zesměšňováno a odmítáno jako každý nový kulturní směr. Nicméně ovlivnilo 17. a 18. století v celé Evropě a dodnes patří barokní stavby, hudba a výtvarné umění k nejvíce zastoupeným historickým památkám, které nás obklopují," uvádí hlavní organizátor festivalu Pavel Maurer.

Mezi hlavní ingredience patří např. skořice či med

Barokní kuchyně byla založená na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené pak bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech mořské plody, uvádí organizátor.

„Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky," dodávají organizátoři.

Lístky na degustace si lidé kupují přes web

Maurer, který léta pořádá Prague Food Festival, také každoročně vydává Maurerův výběr Grand-restaurant. Je v něm zhruba 800 prověřených restaurací ze všech krajů. „Přesto i podniky, které už jsou zavedené a mají určitou popularitu, zanikají. Každoročně jich je zhruba 50, ale nové zase vznikají," řekl Maurer.

Cena degustačního menu se pohybuje mezi 250 a 600 korunami. Skoro polovina z festivalových restaurací je na území hlavního města Prahy. Lístky na degustace se kupují přes web. Lidé, kteří si chtějí užít nejen jídlo, můžou absolvovat gastronomickou procházku s Maurerem či se objednat na výlet Mňam busem či Mňam limuzínou.

Čtěte také: Absolutním vítězem ankety o Restauraci roku je pražský Čestr

Autor: ČTK

15.1.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Celkem na úseku dálnice D6 bouralo 42 aut.
AKTUALIZOVÁNO
41

Nehody více než čtyřiceti vozidel zablokovaly dálnici D6 u Prahy

Deskové hry si můžete v Tyršově domě zahrát až do neděle.
15

Největší festival deskových her zavítal do Tyršova domu. Koná se už po sedmnácté

Kellnerova nadace odmítá Babišova slova, že nejde o charitu

Rodinná nadace nejbohatšího Čecha Petra Kellnera a jeho manželky Renáty se ohradila proti slovům dalšího miliardáře a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše v časopisu Forbes, že Kellner si udělal školu, ze které pro sebe čerpá dobré absolventy. Babiš magazínu řekl, že takovou činnost nepokládá za charitu.

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Pokud chcete ještě něco vědět před volbami od kandidujících stran, máte šanci se zeptat právě teď. Deník ji vašim jménem položí už ve čtvrtek 19. října, tedy den před parlamentními volbami, desítce lídrů politických stran při závěrečné předvolební debatě v sídle listu.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Nový šéfdirigent České filharmonie Byčkov má smlouvu na pět let

Ředitel České filharmonie (ČF) David Mareček dnes v pražském Rudolfinu za přítomnosti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) podepsal pětiletou smlouvu s novým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem. Čtyřiašedesátiletý Američan ruského původu filharmonii povede po zesnulém Jiřím Bělohlávkovi. Semjon Byčkov byl jmenován šéfdirigentem a hudebním ředitelem České filharmonie od sezony 2018/2019. Orchestru se současně ujmou dva hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení