„Baroko bylo zpočátku zesměšňováno a odmítáno jako každý nový kulturní směr. Nicméně ovlivnilo 17. a 18. století v celé Evropě a dodnes patří barokní stavby, hudba a výtvarné umění k nejvíce zastoupeným historickým památkám, které nás obklopují," uvádí hlavní organizátor festivalu Pavel Maurer.
Mezi hlavní ingredience patří např. skořice či med
Barokní kuchyně byla založená na zvěřině, čerstvých rybách, oblíbené pak bylo telecí, kachní a račí maso, často ale také hlemýždi a v přímořských oblastech mořské plody, uvádí organizátor.
„Mezi hlavní ingredience tohoto období patří skořice, med, sušené ovoce, houby, zázvor, ořechy či kořenová zelenina. Velmi oblíbená byla i příprava omáček jako bešamelová, španělská, holandská, velouté a další dokonce i pálivé omáčky," dodávají organizátoři.
Lístky na degustace si lidé kupují přes web
Maurer, který léta pořádá Prague Food Festival, také každoročně vydává Maurerův výběr Grand-restaurant. Je v něm zhruba 800 prověřených restaurací ze všech krajů. „Přesto i podniky, které už jsou zavedené a mají určitou popularitu, zanikají. Každoročně jich je zhruba 50, ale nové zase vznikají," řekl Maurer.
Cena degustačního menu se pohybuje mezi 250 a 600 korunami. Skoro polovina z festivalových restaurací je na území hlavního města Prahy. Lístky na degustace se kupují přes web. Lidé, kteří si chtějí užít nejen jídlo, můžou absolvovat gastronomickou procházku s Maurerem či se objednat na výlet Mňam busem či Mňam limuzínou.
Čtěte také: Absolutním vítězem ankety o Restauraci roku je pražský Čestr