Akademický senát by o návrhu na odvolání rektora Konvalinky měl rozhodovat zřejmě ve středu. Návrh předložili senátoři Jan Kybic a Pavel Bakovský z Fakulty elektrotechnické, Marie Dvořáková z Fakulty dopravní a Michal Farník z Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské.

Rektor ČVUT Petr Konvalinka.
Senát ČVUT bude zřejmě opět hlasovat o návrhu na odvolání rektora

Podle rektora jsou veškerá obvinění od senátorů nepravdivá 

Vadí jim hlavně vyčerpání finančních rezerv školy, které podle nich souvisí s výstavbou budovy Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) v Dejvicích. Smlouvu o výstavbě centra za 1,18 miliardy korun podepsal rektor v roce 2014, letos v květnu se má slavnostně otevřít za účasti premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD).

Podle Konvalinky jsou veškerá obvinění od senátorů nepravdivá. „Bohužel jsou tito členové Akademického senátu ČVUT podporováni některými děkany, kteří se snaží zlikvidovat vysokoškolské ústavy a z ČVUT vytvořit společenství nezávislých fakult," uvedl.

Hackathon. Ilustrační foto.
Hackathon v Praze vyhrál tým studentů ČVÚT s návrhem zrychlení provozu metra

Cena stavby byla podrobena soutěži 

O vyčerpání společných rezerv ČVUT podle něj rozhodlo kolegium rektora na návrh některých děkanů. Ochromení běžného chodu univerzity ale údajně nehrozí, i když rozpočet školy bude možná schválen později.

Rektor uvedl, že podpora a rozvoj centra CIIRC je dlouhodobým záměrem a strategickým cílem ČVUT. „Cena stavby byla podrobena soutěži ve formě veřejné zakázky. Toto je naprosto transparentní přístup, který sledovalo i MŠMT (ministerstvo školství) a v této veřejné zakázce byl vybrán zhotovitel, který nabídl nejnižší cenu," napsal. Žádné pochybení ve výběru či ceně nenašla ani kontrola Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, dodal.

Kateřina Nováková, vedoucí projektu PetMat, prezentovala 20. dubna v Praze výsledky tříletého výzkumu v oblasti sekundárního využití plastu a jeho přeměny v užitou architekturu.
Vědci z ČVUT vyvinuli cihlu z recyklovatelného plastu

Nedostatky v projektu nenašla auditorská firma 

Senátoři také obviňují rektora, že zneužil deset milionů korun z projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Podle Konvalinky je to lež. Nedostatky v projektu prý nenašla ani auditorská firma, ani auditní orgán ministerstva školství či auditní a certifikační orgán ministerstva financí.

„Pokud má akademický senát ČVUT pocit, že prostředky projektu nebyly čerpány správně, navrhuji, aby byl požádán Národní kontrolní úřad o kontrolu řešení a čerpání prostředků tohoto projektu," dodal.

Senát bude zasedat na konci dubna 

O odvolání Konvalinky se senát neúspěšně pokusil už loni v listopadu kvůli nejasnostem v jeho spolupráci s poradcem Miroslavem Elfmarkem. Skupina senátorů se domnívá, že rektor ji stále dostatečně nevysvětlil.

Konvalinka tvrdí, že poskytl dostatečné vyjádření ve svém prohlášení a s Elfmarkem již ukončil spolupráci. Senát bude zasedat 26. dubna. Na začátku zasedání musí senátoři nejdříve schválit program. Tím rozhodnou, zda v programu bod o odvolání rektora zůstane, nebo zda ho vyjmou.

Rektorát ČVUT. Ilustrační foto.
Děkan ČVUT žaluje kvůli personálním prověrkám rektora i školu