Vedení nemocnice se proto neprodleně rozhodlo práce zastavit a uspořádat zasedání krizového štábu. „Jsou pozastaveny veškeré práce a dělníci opustili prostor. Na místě je statik s geologem a čekáme na jejich vyjádření," uvedla mluvčí nemocnice Pavlína Danková.

První problém se stabilitou objektu byl zaznamenán ve stavebním deníku 1. srpna. Vzhledem k tomu, že byl minimální, se v práci pokračovalo. Další pohyby se opakovaly s větší intenzitou i v dalších dnech, proto včera došlo k zastavení stavebních činností až do 20. srpna. Inkriminované křídlo B je poslední ze čtyř křídel v rekonstrukci. O evakuaci pacientů ze souvisejících křídel, kde je 212 dětí s doprovody, zatím vedení nemocnice neuvažuje. Alespoň podle prvotních ohledání.

Přivolaní odborníci na místě odebrali vzorky a odvezli je ke zkoumání. Také statik zde včera a dnes provádí potřebná měření. Výsledky by měly být známy příští týden.

Podle ředitele Miloslava Ludvíka by jednou z příčin nestability budovy mohlo být jezero spodní vody v areálu. Další možnou příčinou by mohla být špatná kvalita původní stavby. Souvislost s nedalekou stavbou metra Ludvík zatím nevidí.

Dětská nemocnice v Motole prošla rozsáhlou rekonstrukcí a slavnostně otevřena byla loni v červnu. Práce trvaly šest let a stály 4,4 miliardy.

Byl to nejrozsáhlejší stavební projekt ve zdravotnictví za 15 let. Nemocnice získala moderní operační sály, nový pohotovostní příjem i střešní heliport.

Čtěte také: Bulovka platí za pronájem 10 000, Praha chce 20 milionů!

Původní dětská nemocnice se stavěla od roku 1964 do roku 1977. Křídlo, u něhož nastal posun, je z roku 1964, na stavbě pracovali vězni. „Nekvalita díla je velmi, velmi značná. Ty betony jsou natolik ošizeny, že tam je převaha písku a ne cementu," shrnul ředitel.

Jedním z důvodů bylo to, že ji prováděl Armabeton, který stavěl hlavně továrny a přehrady. Nemocnici stavěl poprvé.

Plány se proto několikrát měnily, byl problém sehnat materiál. Nakupoval se s předstihem, když byl zrovna na trhu, dlouhým skladováním ale klesala jeho i tak nízká kvalita.

Patnáctipodlažní budova železobetonový monolitický skelet, založený na železobetonové základové desce. Ta brzy po odevzdání budovy praskla. Už při zahájení provozu se na litých podlahách začaly objevovat bubliny, takže část podlah musela být stržena a provedena znovu. Poté začaly padat stropní omítky, často velké kusy o síle dva až sedm centimetrů. Jen dílem náhody nebyl tehdy nikdo zraněn.