Třetí etapa prací byla proti původním plánům zahájena dříve. „Práce na druhé etapě postupovaly nad očekávání rychle,“ připomněla Iveta Štočková z centrály zhotovitele stavby, společnosti Eurovia.
V rámci rekonstrukce se současná komunikace rozšiřuje, a to zhruba o metr na obou stranách. „Na normovou šířku 9,5 m,“ připomněla Barbora Lišková z Technické správy komunikací hl. m. Prahy.

Autobusová zastávka. Ilustrační foto.
Rekonstrukce ulice Přátelství překreslí trasy autobusů

Posuny pracoviště si vyžádají postupné uzavírky 

Připomněla, že v místě rozšíření se provádí sanace podloží a nová konstrukce podkladních vrstev. Pak se práce přesunou i na dosavadní komunikaci, z níž budou odfrézovány staré asfaltové vrstvy. Již v celé šíři budoucí komunikace následně dojde na položení nových – a ve finále i na speciální vrstvu tichého asfaltu na povrchu vozovky.

Posuny pracoviště si vyžádají postupné uzavírky navazujících ulic Pánkova, spojky Kolovraty-Královice, K Říčanům a K Poště. Dopravní omezení i objízdné trasy jsou vyznačeny v příslušných místech. Odklon tranzitní a nákladní dopravy zůstává stejný jako v uplynulých měsících – během první i druhé etapy prací.

Oprava silnice. Ilustrační foto.
KRÁTCE: Opravy ulice Přátelství jsou v předstihu

Omezení se vztahují i na autobusy MHD 

Aby jako objízdnou trasu mohli využívat dálnici D1 i řidiči bez dálničního kuponu, byl na vjezdu do metropole dočasně zrušen dálniční poplatek. Ukázalo se, že tohle opatření dokáže odlehčit dopravě v celé oblasti, a tak magistrát usiluje o to, aby dálniční poplatky na D1 byly mezi exitem 12 a Chodovem zrušeny natrvalo. Jak se k požadavku představenému náměstem primátorky Petrem Dolínkem (ČSSD) postaví ministerstvo dopravy, bude zřejmé na podzim.

Omezení se vztahují i na autobusy hromadné dopravy. Pražský dopravní podnik i Ropid – Regionální organizátor Pražské integrované dopravy – operativně informují o změnách v podobě dočasného rušení zastávek i využití objízdných tras, které pro veřejnou dopravu postup prací přináší.

Ilustrační foto.
TSK zahájí v úterý opravu ulice Přátelství

Aktuálně budou linky číslo 227 a 906 ve směru na Nedvězí vedeny z Kolovrat odklonem přes Říčany a ve směru do Prahy pojedou autobusy ulicí Málkovská na ulici Přátelství. V tomto směru je zastávka Pánkova přemístěna o 120 m proti směru jízdy; pro výjezd z metropole se ruší zastávky Nad Parkánem, K Říčanům, U Rozcestí a Pánkova.