To v pěti částech Prahy, kde se v současné době řeší problém vysoké míry hazardu, je podle aktivistů přístup radních k problémům příliš vlažný. Z tohoto důvodu vznikla občanská sdružení, jejichž snahou je teď vyvolat referenda a přenést rozhodnutí na lidi.

Aby mohlo být referendum platné, musí se ho zúčastnit dostatečné množství lidí, konkrétně alespoň 35 procent oprávněných voličů. Proto se iniciátoři referend snažili nalézt takovou událost, která bude pro veřejnost atraktivní.

Takovou událostí měly být podle nich podzimní komunální volby. Všechna občanská sdružení zbrojící proti hazardu v Praze směřovala tedy termín referenda na tyto dny. Tohoto doporučení se však nedržely radnice Prahy 7 a 8. Radní tam vyhlásili referendum sami ještě před tím, než aktéři sdružení stačili nasbírat dostatečné množství podpisů.

Když obě strany dělají totéž…

„Referendum je věc navíc, která se vyhlašuje v době, kdy selhává vedení radnice," komentuje situaci Ondřej Mirovský, zastupitel Prahy 7 a jeden z iniciátorů sdružení Sedmička bez hazardu. Přitom právě na Praze 7 vyhlásili referendum sami radní. Toto zdánlivé souznění má však jeden háček.

Na Praze 7 vymezili radní referendu 23. a 24. květen, tedy víkend, kdy se konají volby do Evropského parlamentu.

„To je samozřejmě naschvál, protože věděli, že podpisy nasbírat stihneme, tak to raději vyhlásili sami," kritizuje radní Ondřej Mirovský s vysvětlením, že volby do Evropského parlamentu nejsou pro lidi tak atraktivní jako volby komunální. Vedení radnice však namítá, že pokud lidé budou mít zájem herny ve svém okolí zrušit, k referendu půjdou bez ohledu na zvolený termín.

Mezi oběma stranami nyní napětí přerostlo v konflikt. Ačkoliv radní i občanské sdružení nyní míří za stejným cílem a snaží se občany různými prostředky k referendu přilákat, své síly spojit nehodlají.


Sdružení Sedmička bez hazardu má problém také s tím, že si radní k otázce úplného zákazu hazardu přidali variantu postupného snižování počtu heren. A právě otázka poklesu heren ze stávajících 26 na 20 je důvodem, proč se radní spolupráci sesdružením brání.

Podle mluvčího radnice Prahy 7 Martina Vokuše nedávají aktivisté možnost volby, když zastávají jen úplný zákaz hazardu. Přitom podle jeho slov by lidé kolikrát raději volili mírnější cestu. Kritici nulové tolerance navíc namítají, že úplný zákaz hazardu podpoří jen nelegální herny.

Různí se také názory samotných občanů Prahy 7. Například čtyřicetiletý Libor Válek v úplný zákaz příliš nevěří. „Prohibice automatů skončí stejně tak jako prohibice alkoholu. Vydělá na tom jen černý trh. Kdo je závislý, pro hraní umí i vykrást banku, i nechat hladovět dítě, ten si tohle prostě najde a je úplně jedno, jestli ve svém oblíbeném baru legálně, nebo u mafiána ve sklepě načerno,“ míní jeden z oslovených obyvatel.

Něco podobného, co občanské sdružení na Praze 7, tedy spor o termín referenda, potkalo také sdružení Osmička bez hazardu, jen s tím rozdílem, že tady radní určili pro referendum 12. duben, tedy termín, kdy se nekonají žádné volby. Také zde zaznívají slova o tom, že to radní udělali schválně.

„Radnice se jednoduše naší iniciativy lekla a raději udělala tento úhybný krok, který občany dokonale zmátl. Na informační kampaň si tak nechala pouhý měsíc a půl,“ míní iniciátorka sdružení Osmička bez hazardu Hana Matoušová. Praha 8, v čele s Palmovkou, patří v množství heren k nejvíce postižené části hlavního města.

Na výzvy radní nereagují

Matoušková nehodlá své úsilí vzdát a pokračuje ve sběru podpisů, aby se referendum mohlo konat v původně plánovaném čase, tedy na podzim. Podle ní šance na úspěch stále existuje. „Nyní máme čtyři tisíce podpisů, ještě šest tisíc nám zbývá. Sbíráme do konce dubna,“ říká s nadějí v hlase.

Ani zde radní dosud nenavázali s občanským sdružením kontakt. O referendu radnice informuje občany skrze časopis Osmička, který lidé dostávají jednou za měsíc do schránky, prostřednictvím oficiálních webových stránek Prahy 8 a přes Facebook.

Občanské sdružení působí především v ulicích a pořádají občasné besedy pro veřejnost. Do komunálních voleb plánují podle Matouškové udělat ještě informační kampaň.

Na výzvy ani pozvánky od iniciátorů sdružení radní nereagují, přestože si starosta Prahy 8 Jiří Janků podle svých slov, které uvedl v březnovém čísle měsíčníku Osmička, uvědomuje závažnost celé situace. „Vzhledem ke špatným výsledkům, jichž herny v naší nedávné kontrole dosáhly, je dobře nechat občany o hazardu rozhodnout,“ píše. Se starostou Prahy 8 se nám spojit nepodařilo a na vzkazy nereaguje ani zástupce starosty Ondřej Gros.

Kasina nevadí, 
pryč musí automaty

Na Praze 1, 9 a 13 se k podobným manévrům zřejmě neschyluje. Zatím platí, že se zde referendum uskuteční v době komunálních voleb na podzim, tedy pokud se jednotlivých sdružením podaří nasbírat dostatečný počet podpisů, což znamená minimálně deset procent oprávněných voličů.

Iniciátoři zbrojící proti hazardu však neskrývají strach, že je potká něco podobného, co kolegy na Sedmičce a na Osmičce. Ani tady totiž nejsou vztahy mezi jednotlivými sdruženími a radnicemi zrovna přátelské. Reálné obavy vyjádřil například Ondřej Černoš, zmocněnec přípravného výboru referenda pro Prahu 1.

Zástupce starosty Prahy 1 Jan Krejčí tyto úvahy však odráží: „V současné chvíli neprobíhají žádné diskuze o tom, že bychom vyvolali referendum sami.“

Na Praze 1 převládá situace odlišná než v jiných městských částech. Občanské sdružení si uvědomuje výjimečnost centra Prahy a jejich přístup je tedy tolerantnější.

Kasina ano, ale nechceme žádné mechanické přístroje, zní jejich výzva. Přitom už 
v této době platí na Praze 1 vyhláška, která umožňuje provozování hazardu pouze kasinům, jejichž provozovací řád by měl být přísnější než v případě heren.

Jenomže iniciátoři občanského sdružení přesto spokojení nejsou. „Spousta heren se změnila jen na oko na kasina. Vyměnili pouze ceduli nad dveřmi, ale uvnitř zůstaly stejné,“ komentuje vyhlášku Černoš s tím, že žádné průběžné kontroly z radnice neprobíhají.

Občanská sdružení v jednotlivých částech Prahy věří, že podpisy nasbírat stihnou a referenda se na podzim uskuteční. O tom je přesvědčen i Jan Trnka, hlavní koordinátor sběru podpisů na Praze 9. Podle něj jde všechno podle plánu. „Chceme hazard na Praze 9 zakázat úplně a bez kompromisů,“ říká.

Čtěte také: Úplný zákaz hazardu zatím radnice odmítají